Njemačka će smanjiti poreze malim i srednjim preduzećima

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier predložio je u četvrtak smanjenje poreznog opterećenja za mala i srednja preduzeća, okosnicu najveće evropske ekonomije.

Čelnici malih i srednjih preduzeća u više su navrata u proteklim mjesecima kritikovali ministra Altmaiera, tvrdeći da im ne pomaže dovoljno. Traže, između ostalog, smanjenje poreza na zadržanu dobit na 25 odsto.

Izvozno orijentisana njemačka ekonomija u drugom kvartalu bila je u minusu 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca a mišljenja se u vladi kancelarke Angele Merkel razilaze oko toga kako joj pomoći, prenosi BiznisInfo.

“Snažna i globalno orijentisana mala i srednja preduzeća definišu nas kao gotovo nijednu drugu zemlju u svijetu”, konstatovao je ministar Altmaier, prenose agencije.

On je kazao da je poboljšanje prilika u ekonomiji “ključna tačka strategije za mala i srednja preduzeća”.

“Moramo im smanjiti poresko opterećenje”, dodao je Altmaier.

Mala i srednja preduzeća ostvaruju 35 odsto ukupnih prihoda njemačke privrede a njihov udio u ukupnom broju radnih mjesta iznosi čak 60 odsto, podsjetio je ministar.

U pitanju su većinom porodiče firme do 500 zaposlenih i koje ostvaruju godišnje prihode niže od 50 miliona eura.

Ministar predlaže i smanjenje poreza na poslovna partnerstva na 45 odsto, spuštanje udjela doprinosa ispod nivoa od 40 odsto i smanjenje birokratskih obaveza kako bi im se uštedjela milijarda eura troškova.

Takvi planovi Vlade u Berlinu su naišli na pozitivan odjek u udruženju njemačke industrije BDI, koje ih je nazvalo “pravim instrumentima” za jačanje malih i srednjih preduzeća.

Industrijalci su pozvali ministra Altmaiera da “progura svoje predloge čak i ako u vladi naiđe na otpor”.

Check Also

Može li Evropa da napravi svoj Amazon?

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron)  izložio je prošle nedjelje ambiciozan plan da Evropa do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *