Telegram pokreće svoju kriptovalutu – Prestižu Fejsbuk i Narodnu banku Kine u njihovim projektima

Aplikacija za enkriptovano slanje poruka, Telegram, će lansirati svoju digitalnu valutu “gram” u oktobru, rekli su investitori mejnstrim medijima.

Kako je Njujork Tajms izvijestio 27. avgusta, tri anonimna investitora u Telegram ICO, koji je prikupio u grupnom finansiranju 1,7 milijardi dolara, su saopštili da je kompanija potvrdila da će prve tokene emitovati za dva mjeseca.

Dugoročni cilj rukovodilaca je da “gram” stave na raspolaganje svim korisnicima Telegrama (oko 300 miliona), navode investitori.

Ako je tačno, Telegram bi pobijedio Facebook-ovu “libru” vezano za pokretanje javne globalne digitalne valute. Kao što je Njujork Tajms napomenuo, malo se zna o gramu na tehničkom nivou, a i regulatori vrše neuporedivo manji pritisak u poređenju sa reakcijom na libru.

Ostaje nepoznato kako Telegram planira da ogovori na zabrinutost vlasti zbog slobodne alternative fiat valuti, ali Telegram se već suočavao sa problemima zbog grama.

Kako je izvjestio Cointelegraph, kompanija je otkazala javnu fazu svog ICO-a, dok je više subjekata pokušavalo da nezvanično proda “GRAM” tokene, ponekad i po naduvanim cijenama.

Telegram će prestići i drugog konkurenta, Narodnu banku Kine, koja je ove nedelje najavila da će nova digitalna valuta biti u opticaju od 11. novembra ove godine.

Check Also

Njemačka ekonomija već u maju zabilježila rast

Već nakon popuštanja mjera uspostavljenih zbog suzbijanja širenja virusa industrijska proizvodnja u Njemačkoj se oporavila, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *