Hrvatski dio Jadrana druga najpopularnija turistička destinacija u EU

Hrvatsko probalje smjestilo se na drugo mjesto top turističkih destinacija u Evropskoj uniji, kada su u pitanju inostrani turisti, piše Politico.

Prema podacima istraživanja ugledne američko političke-novinske organizacije o turističkom kretanju u Evropi od 2009. do 2017. godine ispred Hrvatske su jedino Kanarska ostrva, dok je Jadran iza sebe ostavio svjetski poznate regije poput Katalonije i Andaluzije u Španiji te Veneta u Italiji.

Prema njihovim podacima, broj turističkih noćenja u cijeloj Evropskoj uniji u stalnom je porastu, a u posmatranom razdoblju zabilježen je rast od 29,3 odsto, dok je u Hrvatskoj ostvaren rast od 130 odsto.

Poređenja radi, Francuska je u istim godinama ostvarila rast od 47 odsto, Španjolska 35 odsto, Grčka 31 odsto, a Italija samo 13 odsto. U istom razdoblju u Irskoj je bio samo dvopostotni turistički rast.

Gledano u cjelini, Evropska unija broji oko 31 milion kreveta od čega je trećina njih smještena u Francuskoj i Italiji. I još jednom, Hrvatska se našla na samom vrhu liste zemalja po broju turističkih kreveta u odnosu na broj stanovnika. Tako u Hrvatskoj na hiljadu stanovnika dolazi 255 turističkih kreveta, što je dva i po puta više nego u većini drugih zemalja EU.

Francuska ima 77 turističkih kreveta na hiljadu stanovnika, Italija 83, Grčka broji 118 kreveta, dok u Španiji dolazi 76 kreveta na hiljadu stanovnika.

Sa druge pak strane, u odnosu na veličinu zemlje i broj stanovnika 2017. godine samo su Malta i Hrvatska imale gotovo 20 hiljada noćenja na svakih hiljadu građana, čime su zajedno sa Španijom uvrštene u zemlje koje su premašile svoje mogućnosti po prijemu broja gostiju u odnosu na broj domaćeg stanovništva. Rumunjska i Poljska su u velikom zaostatku sa brojem gostiju u odnosu na broj stanovnika.

No, čini se kako veliki rast broja turista ne godi svakoj zemlji. Tako, Barselona pokušava zaustaviti izgradnju novih hotela, poznati pariški muzej Luvr je bio zatvoren zbog štrajka radnika koji su se bunili na sve lošije uslove rada i sve veći broj turista. Amsterdam je s druge strane, započeo kampanju “Cijenimo i poštujmo” uz povećanje kazni za nedolično ponašanje na javnim prostorima. Upravo su ta tri grada ovo ljeto objavila pismo u kojem izražavaju zabrinutost zbog velike ekspanzije Airbnb i drugih servisa za najam stanova turistima, umjesto lokalnom stanovništvu.

Izvor: seebiz

Check Also

Rekordni rezultat: U Luci Bar pretovarena dvomilionita tona

Luka Bar postavila je rekord u brodskom pretovaru tereta, pa je tim povodom na Terminalu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.