FCC pokrenuo istragu protiv Samsunga i Epla zbog pretjeranog zračenja mobilnih telefona

Dodajte komentar
Američki list Chicago Tribune prošle nedjelje je objavio rezultate nezavisnog mjerenja nivoa zračenja koje su sproveli u saradnji s kalifornijskom laboratorijom RF Exposure Lab.

Ovo je mjerenje pokazalo kako Eplovi mobilni uređaji iPhone 7, iPhone 8, iPhone X, kao i Samsungovi Galaxy S8, Galaxy S9 i Galaxy J3, te Motorolin Moto e5 emituju zračenja na nivoima višim od onih koje dopuštaju pravila FCC-a (Američke federalne agencije za nadzor tržišta telekomunikacija).

Na testovima koji su pokazali preveliko zračenje ono je mjereno u slučajevima kada je mobilni uređaj postavljen tik uz ljudsko tijelo, dakle ili tokom poziva ili dok se nalazi u džepu. Bitno je ovdje napomenuti da je zračenje mobilnog telefona nejonizirajuće i da nema dokaza o njegovoj štetnosti.

Testiranje je obuhvatilo 11 modela mobilnih telefona. Nivoi zračenja su mjereni u simuliranim uslovima u kojima se mobilni stavljao uz ljudsko tijelo, pri čemu bi, prema FCC-jevim pravilima, najviši nivo zračenja smio biti 1,6 W po kilogramu, mjereno po masi izloženog tkiva. Telefoni su u simuliranim uslovima smještani na 2, 5, 10 i 15 milimetara od tijela.

U nekim slučajevima izmjerena zračenja bila su i do 500% viša od dopuštenog nivoa, što je naviše dolazilo do izražaja na udaljenosti od 2 milimetra. Ovo mjerenje nije standardno, napominju iz Chicago Tribunea, a od proizvođača se u SAD-u traži sertifikovanje zračenja mjerenog na udaljenosti od 5 milimetara.

Nakon što su ovi podaci objavljeni, protiv Epla i Samsunga odmah je pokrenuta i tužba. FCC je takođe promptno reagovao te je odmah pokrenuo istragu koja bi trebala pokazati koliko zračenja ovi mobilni telefoni, i u kojim situacijama, zaista emituju.

Iz Epla su za Chicago Tribune izjavili kako su nova mjerenja pogrešna, te kako su svi modeli iPhonea izrađeni u skladu s pravilima FCC-a. Iz Samsunga su isto tako službeno stali iza svojih protokola i testiranja i izjavili da se svi njihovi uređaji uklapaju u FCC-jeva ograničenja. Proizvođači se takođe ograđuju od ovog testa za koji kažu kako nije obavljen u skladu s važećom regulativom, a napominju i da u nekim slučajevima nije došlo do aktiviranja senzora blizine tijela, pa je izmjereno zračenje bilo veće nego što bi bilo u stvarnim uslovima korištenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *