Gorivo u Crnoj Gori skuplje od regionalnog prosjeka

Dodajte komentar

Crna Gora je i protekle sedmice imala cijene goriva više od prosjeka u regionu, dok je eurodizel jeftiniji, pokazuju podaci Nedjeljnog biltena cijene naftnih derivata koje objavljuje Ministarstvo ekonomije. Prema podacima najnovijeg pregleda, litar eurosupera 95 u Hrvatskoj treba platiti 1,34 eura, a u Albaniji 1,46 eura, dok je u Crnoj Gori 1,29 eura. Ovo gorivo jeftinije je u Srbiji – 1,28 eura za litar, zatim Bosni i Hercegovini, gdje košta 1,17, te Sjevernoj Makedoniji 1,08 eura za litar, što je i najniža cijena na kontinentu. Eurosuper 95 je najskuplji u Holandiji, gdje se prodaje po cijeni od 1,64 eura za litar.

Kada je u pitanju eurodizel, litar u Crnoj Gori košta 1,21 euro. Eurodizel u Albaniji košta 1,45, Srbiji 1,35 eura, a Hrvatskoj 1,30 eura. Litar eurodizela jeftiniji je u BiH, gdje košta 1,19 eura, i Sjevernoj Makedoniji u koja je cijena od 98 centi ujedno najniža u Evropi. Najskuplji litar ovog tipa goriva je u Švedskoj – 1,49 eura.

Posljednje promjene cijena goriva u Crnoj Gori bile su 19. avgusta, kada su eurosuper 98 i 95 pojeftinili šest i sedam centi. Direktorat za energetiku Ministarstva ekonomije na sedmičnom nivou objavljuje uporedne podatke o maloprodajnim cijenama naftnih derivata u regionu i Evropi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *