Zabrinut zbog privrednog rasta Dragi najavljuje podsticaje

Kreatori politike Evropske centralne banke (ECB) strahuju da je privredni rast eurozone čak slabiji nego što se prvobitno mislilo, i smatraju da je paket mjera možda najbolji način za borbu protiv usporavanja. To je pokazao zapisnik sa posljednjeg zasijedanja te institucije, koje je održano 25. jula.

Budući da rast i inflacija u eurozoni usporavaju mjesecima, predsednik ECB-a Mario Dragi je nedavno obećao da bi već u septembru mogao najaviti još više podsticaja, prenosi agencija Rojters.

Zapisnik sa posljednjeg zasijedanja je otkrio i koje su opcije na stolu, a među njima je kombinacija smanjenja kamatnih stopa, kupovine aktiva i promene smernica kada je riječ o kamatnim stopama. ECB bi, takođe, mogla da ponudi još veću podršku bankarskom sektoru.

“Iznijeto je mišljenje da različite opcije treba posmatrati kao paket, tj. kombinaciju instrumenata sa značajnom komplementarnošću i sinergijom”, poručuju iz ECB.

“Iskustvo je pokazalo da je paket mjera – poput kombinacije smanjenja stopa i kupovine aktiva – efikasniji od niza pojedinačnih akcija”, dodaju u ECB.

Iz te institucije poručuju da trenutno raspoloživi “meki” pokazatelji nagovještavaju sporiji rast u trećem kvartalu 2019. godine, što povećava sumnju u očekivani oporavak u drugoj polovini godine.

U slučaju dugotrajnijeg usporavanja čak postoji rizik da se slabost iz sektora industrije “prelije” na sektor usluga, poručuju iz ECB.

Check Also

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *