Ekološki brodovi ploviće Bokom i zimi

Dodajte komentar

Brz, udoban i jeftin obilazak nevjeste Jadrana, bez automobila, pogotovo tokom ljeta, moguć je u Crnoj Gori od prije par dana. Od Kotora, preko Perasta i Tivta, do Herceg Novog počela su da saobraćaju dva broda koje pokreće sunčeva energija, čime se Crna Gora pozicionirala na mapi ekološki osviješćenih država. Novi vid prevoza, kako su za CdM kazali iz kompanije Bella Boka, turistima i mještanima biće dostupan i tokom zime

Projekat Bella Boka već duže vrijeme, otkako je najavljen, probudio je veliku pažnju mještana našeg prelijepog zaliva.

“Naš cilj je da prije svega omogućimo mještanima uslugu javnog prevoza ekološkim brodovima povezujući najveće gradove u Boki. Već od prvog dana naši brodovi izazvali su veliko interesovanje mještana kao i turista i osim očekivanih manjih kašnjenja, što je normalno za start projekta, nije bilo nikakvih problema”, saopštili su za CdM kompanije Bella Boka.

Ideja o uvođenju redovnog prevoza na moru nastala je po uzoru na Veneciju, a najveća prednost projekta kompanije Bella Boka, koji su podržali UNDP, Ministarstvo turizma i Privredna komora je rasterećenje drumskog saobraćaja u zalivu, naročito tokom sezone.

Naime, zbog gužve u saobraćaju od Kotora do Herceg novog u ljetnjim mjesecima u najboljem slučaju stiže se za sat i po, dva. Brodovima Bella Boka to putovanje trajaće svega 45 minuta.

Kako su dodali za CdM, brodske linije zalivom Boke trajaće i tokom zime.

“Naše barke će prevoziti putnike tokom cijele godine. U sadašnju, pilot fazu projekta napravljena su dva broda za prevoz putnika, jedna brodica za čiščenje zaliva od plastičnog otpada, kao i servisni gliser. U sve to je uloženo skoro milion i po eura, a planirana ulaganja su skoro pet miliona. Tako uz Gracijanu i Elettru, dogodine planiramo da našu flotu proširimo sa još četiri ekološke barke. Na taj način ćemo još bolje povezati skoro cijeli Bokokotorski zaliv uvodeći, uz postojeće dvije, još linija. Nove barke takođe će biti ekološke, jer nam je cilj da, osim rasterećenja drumskog saobraćaja, smanjimo emisiju štetnih gasova”, ističu u kompaniji.

Graciana, kapaciteta do 60 putnika, ploviće od Tivta do Herceg Novog i nazad, kao i od Tivta do Kotora preko Perasta.

“Riječ je o hibridnom trimaranu, kapaciteta 60 putnika, koji osim dizel motor ima i električni motor”, objašnjavaju u kompaniji.

Drugi brod, Elettra će moći da primi do 30 putnika i saobraćaće na lokalnoj liniji Kotor – Prčanj – Donji Stoliv – Perast.

“Eletrra je kolikvijalno rečeno solarna barka i njen elektro motor se isključivo pokreće na osnovu energije Sunca koju dobija putem solarnih panela montiranih na krov barke”, pojašnjavaju u kompaniji.

Dodaju da imaju i poseban brod koji će čistiti zaliv, odnosno uklanjati plastiku iz vode.

“Čista Boka je naša misija. Zbog toga je u našoj floti i specijalna brodica koja će više puta mjesečno, najčešće u Kotoru, čistiti taj dio zaliva od plastičnog otpada”, navode za CdM u ovoj kompaniji.

Cijena karte od Kotora do Perasta je 3,5 eura, a na pojedinačnim relacijama od jedan do 1,5 eura.

Pozicija polaska i dolaska u Kotor je na pristaništu u Parku slobode.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *