Crnogorci cijene bezbjednost bezgotovinskih plaćanja tokom putovanja

Dodajte komentar

MasterIndex studija, godišnje istraživanje kompanije Mastercard, koje je po prvi put sprovedeno među crnogorskim korisnicima, pokazalo je da 72 procjenta crnogorskih građana cijeni bezgotovinska plaćanja zbog njihove bezbjednosti prilikom putovanja u inostranstvo. Više od polovine ispitanika reklo je da planira putovanje tokom 2019. godine, najveći broj njih zbog praznika i odmora, ali takođe i iz poslovnih razloga.

Mastercard istraživanje je pokazalo da korisnici tokom putovanja preduzimaju mjere predostrožnosti u cilju osiguranja svojih finansija. Većina njih uključuje opciju primanja SMS poruka od strane banke kako bi uvijek imali uvid u stanje na računu (43%), dok nešto više od jedne trećine pamti svoj PIN kod umjesto da ga zapisuje. Ispitanici su kao preventivne mjere, takođe naveli da pokušavaju da ne nose sav svoj novac sa sobom tokom putovanja (35%), kao i da sa sobom nose samo jednu karticu (29%).

,,Veoma smo zadovoljni rezultatima, pogotovo kada uzmemo u obzir činjenicu da je ovo prvo MasterIndex istraživanje sprovedeno na crnogorskom tržištu. U kompaniji Mastercard, trudimo se da odgovorimo na različite potrebe naših korisnika. Prvo MasterIndex istraživanje u Crnoj Gori je pokazalo da 78% ispitanika koji plaćaju beskontaktno navodi da su brzina i praktičnost razlozi koji ih podstiču na korišćenje beskontaktnog plaćanja u odnosu na gotovinu. Vidimo da veliki broj građana koristi kartice prilikom putovanja i što je najvažnije smatra ih bezbjednijim za korišćenje od gotovine i ovi rezultati su takođe pozitivan znak rastuće finansijske inkluzije na crnogorskom tržištu” izjavila je Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Da su se crnogorski korisnici navikli na bezgotovinska plaćanja i njegove prednosti pokazuje i činjenica da za 57 odsto njih najčešće sredstvo plaćanja na putovanjima jesu platne kartice, dok samo jedna četvrtina tvrdi da koristi samo gotovinu, a 16 procenata ispitanika plaća kešom pre nego drugim načinima plaćanja. Među onima koji ne plaćaju isključivo kešom kada su u inostranstvu, najveći broj njih (46%) navodi praktičnost kao prednost plaćanja karticom tokom putovanja. Kao razloge koji idu u prilog upotrebe kartica na putovanjima, jedna trećina ispitanika navodi mogućnosti plaćanja u velikom broju objekata, dok  31 odsto navodi kao prednost da ne moraju sa sobom da nose keš, kao i da je kartica bezbjednija za korištenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *