Prihod od akciza na duvan manji za pet miliona

Dodajte komentar

Prihodi od akciza na duvanske proizvode manji su za oko pet miliona eura u odnosu na plan za ovo godinu, zbog i dalje jakog crnog tržišta cigareta.

Vlada je akcize na duvanske proizvode u 2017. godini povećala tri puta zbog čega je od avgusta te godine bilo dominantno crno tržište a promet u legalnom je prepolovljen. Državna kasa je zbog toga izgubila desetine miliona eura, da bi Vlada u avgustu 2018. djelimično vratila akcize na prethodni nivo i pojačala aktivnosti protiv sivog tržišta.

Iz Ministarstva finansija su “Vijestima” saopštili da su prihodi od akciza za prvih šest mjeseci tekuće godine ostvareni na nižem nivou, što je bio i razlog predloženog smanjenja plana ovih prihoda rebalansom budžeta za 4,8 miliona eura.

“Glavni razlog koji je opredijelio predloženu korekciju je niže ostvarenje prihoda koji se ubiraju po ovom osnovu u prethodnoj godini, imajući u vidu da je prvobitni plan koji je sastavni dio Zakona o budžetu za 2019. godinu rađen u oktobru mjesecu kada nisu bili raspoloživi podaci o ukupnoj naplati prihoda od akciza u 2018. godini, te je samim tim i osnova za planiranje bila na višem nivou. Pored navedenog, potreba korigovanja akciza na duvan uslovljena je isplatom razlike u trgovačkoj cijeni u prvoj polovini godine. Shodno navedenom, Predlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o budžetu za 2019. godinu je korigovan plan za 4,8 milona eura, kao rezultat kretanja u prvih šest mjeseci, dok se u narednim mjesecima očekuje ostvarenje ove kategorije prihoda u skladu sa prvobitno planiranim”, naveli su iz Ministarstva finansija.

U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani kada je bujalo crno tržište, rast naplate akciza na duvanske proizvode bio je 3,9 odsto veći, što je niže od očekivanog.

Međutim, u Ministarstvu očekuju da će se situacija značajno popraviti do kraja godine.

“U periodu januar-maj tekuće godine ostvaren je rast prometa duvanskih proizvoda za oko 36% i da je u istom periodu zabilježen snažan rast uvoza cigareta od 59,5%, što pokazuje evidentan oporavak na tržištu duvanskih proizvoda, koji je rezultat redefinisane akcizne politike. Već u junu tekuće godine zabilježen je rast prihoda od akciza na duvan od 27,6% u odnosu na jun 2018. godine. Na osnovu podataka o poručenim akciznim markicama akciznih obveznika kod Uprave carina, očekivano je da će se trend rasta nastaviti i u narednom periodu tekuće godine, tako da je oečkivano da će rast prihoda od akciza na duvan biti oko 30% mjesečno”, tvrde u Ministarstvu.

Dio prihoda od kocke se novim zakonom izmješta iz budžeta?

Rebalansom budžeta i prihod po osnovu naknade za priređivanje igara na sreću smanjen je sa planiranih 18,1 milion eura na 10,4 miliona eura.

“Kako novi zakon o privređivanju igara na sreću još nije usvojen, prihodi po osnovu naknada od privređivanja igara na sreću očekivano je da će biti niži od plana za 7,6 miliona eura”, naveli su iz Ministarstva finansija bez preciziranja zašto se očekuje ovoliki pad.

Prihod od igara na sreću u Crnoj Gori se svake godine povećava i prošle je iznosio 15 miliona. Zakonom o igrama na sreću dio prihoda od ovih naknada se može izmjestiti iz budžeta, što možda Vlada i planira. Ministarstvo je sa kolegama iz Slovačke potpisalo ugovor prema kojem Vlada Slovačke obezbjeđuje milion eura za izradu novog zakona o igrama na sreću i unapređenje online sistema kontrole priređivača, uz uslov da zakon budu pripremljen do 31. oktobra.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *