Kako je rasla Kostićeva imperija u CG, Hrvatskoj i Sloveniji

Dodajte komentar

Čak 200 miliona eura u turizam uložio je Miodrag Kostić i njegova kompanija MK Turizam. Ovaj srpski privrednik crnogorskog porijekla danas je vlasnik i suvlasnik 14 hotela u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i golf terena u Savudriji i aerodroma Portorož. Samo na Jadranu posjeduje 11 hotela, osam u Crnoj Gori, dva u Hrvatskoj i jedan u Sloveniji.

Odavno je poznato da Kostić na Kopaoniku posjeduje prestižni hotel koji je MK grupa kupila prije tačno deset godina. Posljednjih godina objavljivano je i kako srpski privrednik “na veliko” širi turističku imperiju u regionu, a posljednji podaci govore da je kompanija MK Turizam suvlasnik šest hotela na Budvanskoj rivijeri i dva hotela sa pet zvjezdica na Svetom Stefanu u u Crnoj Gori (hotel Miločer i hotel Sveti Stefan). Pet hotela na Budvanskoj rivijeri kategorisani su sa četiri ili pet zvezdica, a hotel Mogren u Budvi sa tri zvezdice.

Svoju turističku imperiju Kostić je prethodnih godina značajno uvećao i u Sloveniji kupovinom prestižnog hotela Kempinski Palas u Portorožu. Ovaj hotel koji ima ukupno 182 apartmana i tradiciju dužu od 100 godina, i bio je uvod u Kostićevu kupovinu aerodroma u Portorožu čiji je većinski vlasnik postao krajem 2018. godine. Slovenački mediji tada su pisali da je prvi čovjek MK Grupe posljednjih godina snažno prisutan na slovenačkoj obali, uz podsjećanje da je kupio hotele Kempinski i udio u portoroškoj vazdušnoj luci.

Nakon što je u 2015. kupio ovaj hotel u Sloveniji, koji slovi za jedan od najluksuznijih u regionu, Kostić je vrlo brzo pokazao interesovanje i za Kempinski u Hrvatskoj, nedaleko od Umaga. Danas je pored ovog hotela najviše kategorije, u ovoj susjednoj zemlji vlasnik još jednog hotela u Istri (Skiper resort) koji je kupio od austrijske kompanije HETA.

Kompanija “MK grupa” počela je da investira u turizam kupovinom hotelskog kompleksa na Kopaoniku 2009. godine. Kostić je potom uložio i u objekat smješten na obroncima Fruške gore – “MK lake resort”, kao i u beogradski “88 rooms” hotel i novosadski hotel “Šeraton”.

U prethodnom periodu Kostić je poslovanje značajno proširio i na bankarstvo u zemlji i regionu, kao i u oblastima nekretnina i trgovine. Nakon što je 2014. kupio AIK banku, Kostić je u Srbiji, dvije godne poslije, postao vlasnik i Alfa banke. U Sloveniji je vlasnik Gorenjske banke.

Kompanija “Sveti Stefan hoteli” u kojoj je Kostić suvlasnik je prije nekoliko dana izašla je na Montenegroberzu. Ukupna kapitalna vrijednost ove kompanije, nastale diobom “Budvanske rivijere”, iznosi 25,85 miliona eura.

Kostićeva AIK banka je suvlasnik i “Budvanske rivijere” i nije tajna da ima pretenzije da, zajedno sa partnerskim Stratexom, postane većinski vlasnik kompanije čija privatizacija će uskoro biti objavljena.

(Blic.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *