Gorivo u regionu najskuplje u Grčkoj, najjeftinije u Sjevernoj Makedoniji

U sezoni godišnjih odmora i putovanja na more, cijena goriva jedna je od bitnijih stavki prilikom planiranja ljetnjeg budžeta. Vozačima se savetuje da na put krenu sa punim rezervoarom, ali kako se cijene benzina u okolnim zemljama razlikuju, nije loše znati kako “tempirati” posjete benzinskim pumpama.

Najskuplje gorivo u regionu je u Grčkoj, gdje litar bezolovnog benzina košta 1,61 eura, a najjeftinije je u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini – 1,08, odnosno 1,10 eura. Srbija je u sredini tabele, sa 1,29 eura po litru, ali je zato među vodećima po ceni dizela.

Dizel najskuplji u Grčkoj

Dizel gorivo na omiljenoj jletnjoj destinaciji domaćih turista, dakle u Grčkoj, košta 1,38 eura po litru, a posmatrajući region, već na drugom mjestu po visini cijene nalazi se Srbija, gdje litar dizela košta 1,36 eura. Najjeftiniji eurodizel u regionu, ali i u evropi, vozači mogu da kupe u Severnoj Makedoniji, za 98 eurocenti po litru, a odmah zatim slijedi BiH sa 1,08 eura.

Tako će vozač za pun rezervoar, koji u prosjeku ima oko 50 litara, u Srbiji platiti 63,5 eura. Ako gorivo sipa u BiH platiće 58,5 eura, a u Makedoniji 54 eura.

Sniženje u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Benzin u Crnoj Gori jeftiniji je od 20. avgusta, dok je cijena eurodizela ostala nepromijenjena. Cijena eurosupera 95 je sedam eurocenti niža i iznosi 1,29 eura po litru, dok je dizel ostao na 1,21 eura, objavljeno je iz crnogorskog Ministarstva ekonomije.

Cijena goriva u Bosni i Hercegovini je 1,10 eura, a dizela 1,08 eura, dok je u Hrvatskoj prije nedjelju dana gorivo pojeftinilo, tako da je litar benzina pao na 9,99 kuna (1,35 eura), prema podacima hrvatskog Ministarstva privrede. Pala je i cijena dizel goriva, tako da je litar sada u proseku 9,56 kuna (1,29 eura). Jedino je poskupeo autogas, koji sada košta od 4,1 do 4,4 kuna (0,59 eura).

U Sjevernoj Makedoniji, koja je najjeftinija u obe kategorije, bezolovni benzin košta 1,08 eura, a cijena dizela je 0,98 eura. U Grčkoj je cijena litra benzina 1,61 eura, a dizela 1,39 eura.

Cijena eurodizela u Srbiji je 159-160 dinara, u zavisnosti od naftne kompanije i lokacije benzinske pumpe, i to je 10,91 odsto skuplje od prosjeka regiona. eurosuper 95 košta od 149 do 151 dinara, a auto gas TNG je 74 dinara (0,64 eura) i košta 8,6 odsto više od proseka u regionu, prenosi RTV.

Check Also

Sportista i biznismen: Kojim se poslovima bavila kompanija Kobea Bryanta vrijedna preko 2 milijarde dolara

Kobe Bryant (41), košarkaš koji je tragično preminuo u nedjelju u sudaru helikopterom u Kaliforniji, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *