Jeste li spremni za prelaz na nove referentne kamatne stope?

Evropska centralna banka dala je niz preporuka koje se odnose na upotrebu referentnih kamatnih stopa umjesto dosadašnjeg proračuna Eurobira i Eonia.

Od 2. oktobra 2019. godine počeće primjena nove kratkoročne referentne stope STR, koja će zamijeniti stopu EONIA kao rezultat reforme referentnih kamatnih stopa pokrenute još 2016. godine, izvještava Indikator.ba.

Radna grupa privatnog sektora o bezrizičnoj referentnoj stopi objavila je izvještaj koji sadrži niz preporuka koje se bave utjecajem prelaza s prosječne prekonoćne stope (EONIA) na kratkoročni tečaj eura (STR). Izvještaj analizira različite finansijske proizvode i procese na koje utiče tranzicija, obuhvaćajući osigurane (npr. repo) i neosigurane (npr. tekuće račune) novčane proizvode, vrijednosne papire, investiciona sredstva, derivate i modele koji upućuju na EONIA.

STR je osmišljen tako da odražava koliko banka mora platiti kad preko noći posudi novac od različitih finansijskih stranaka bez davanja osiguranja (to se ponekad naziva i “neosigurano”).

Te druge strane mogu uključivati banke, fondove novčanog tržišta, investicione ili penzijske fondove i druge finansijske učesnike, uključujući i centralne banke.

To znači da STR ima širi opseg od EONIA-e, koja se bavi samo trgovinom između banaka i predstavlja ponderisani prosjek kamatnih stopa na neosigurano prekonoćno kreditiranje.

Osim toga za izračun STR koristiće se podaci većeg broja banaka, a povećani opseg reba da štiti od prevara i pomaže da STR postane pouzdan odraz cijene po kojoj se novac osigurava “neosigurano” u eurozoni.

Za EONIA je predviđen tranzicioni period do januara 2022. godine te će se izračunavati kao STR plus “spread”, kako bi tržište imalo dovoljno vremena za prelaz na STR.

Promjene će doživjeti i druga neosigurana tržišna referentna stopa Euribor koja se izračunava za nekoliko ročnosti (sedmica i jedan, tri, šest i dvanaest mjeseci). Kako bi se uskladila referentna vrijednost Euribora, on se definiše kao stopa po kojoj banke u EU-u i Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu (EFTA) mogu pribaviti sredstva na veleprodajnom neosiguranom tržištu, prenosi Indikator.

Postepeno se provodi nova metodologiju proračuna EURIBOR-a – takozvana “hibridna metodologija”.
Ova metoda proračuna koristi što je moguće više stvarnih transakcija, kao i stručnu procjenu u slučajevima kada stvarne transakcije nisu dostupne.

Evropska unija reformiše referentne kamatne stope kako bi izbjegla ponavljanja globalnih skandala o namještanju kamatnih stopa. Stoga reformom želi osigurati njihovu pouzdanost jasnim upravljačkim strukturama i transparentnim metodologijama.

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *