Bijela kuća planira smanjenje poreza i carina

Bijela kuća predviđa smanjenje poreza i carina kao način da se izbjegne ulazak SAD u recesiju, prenijeli su američki mediji.

Ta odluka mogla bi biti donijeta uprkos tvrdnjama predsjednika Donalda Trampa da je ekonomija u dobrom stanju.

Prema navodima Vašington posta, zvaničnici razmatraju više mjera za stimulisanje ekonomije, među kojima je i privremeno smanjenje poreza na dohodak da bi se povećala kupovna moć radnika.

Njujork tajms piše da bi SAD mogle i da odustanu od novih carina na kinesku robu koje je Trampova vlada uvela u okviru trgovinskog rata s Pekingom.

Mediji navode da su te mjere u razmataranju, a zvaničnici koji su iznijeli te ideje još nisu tražili Trampovo mišljenje. U svakom slučaju, Kongres bi morao da odobri takve korake.

“Smanjenje poreza na plate nije nešto šte se razmatra”, saopšteno je iz Bijele kuće kao odgovor na pisanje Vašington posta.

Porez na plate je bio privremeno smanjivan 2011. i 2012. u vrijeme Baraka Obame, ne bi li se tako ekonomija izvukla iz stagnacije poslije finansijske krize 2008.

Prema u nedjelju objavljenom istraživanju, skoro tri četvrtine američkih ekonomista očekuje recesiju u 2021. godini. Donald Tramp ne deijli takav stav.

“Ne vjerujem da će biti recesije. Ide nam nevjerovatno dobro”, rekao je on novinarima u nedjelju.

Check Also

Posebna podrška vinarima za rast konkurentnosti i bolje pozicioniranje

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je poziv za dodjelu posebne podrške za vino za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *