Najprofitabilnija svjetska kompanija ipak uskoro izlazi na berzu?

Dodajte komentar

Saudi Aramko, najveća svjetska naftna kompanija i vjerovatno najprofitabilnija velika kompanija na svijetu, ipak bi mogla izaći na berzu sljedeće godine. To je procjena analitičara nakon što je Aramko objavio polugodišnje rezultate svog poslovanja.

Iako se u izvještaju planovi o javnoj ponudi dionica kompanije ne spominju, mnogi finansijski stručnjaci i berzovni analitičari procijenjuju da iskazani rezultati sugerišu da se Saudijci zaista pripremaju za izlazak na berzu.

Dižu profit

Tu mogućnost je prije otprilike dvije godine najavio saudijski princ Muhamed bin Salman u sklopu svog ambicioznog plana za transformaciju ekonomije Saudijske Arabije i smanjenje zavisnosti o prihodima od prodaje nafte.

Princ, poznat i po akronimu MBS, tada je najavio da će biti prodato pet odsto kompanije, a prikupljeni novac uložen u razvoj novih tehnologija i industrija u Saudijskoj Arabiji. Takva operacija, ako bi bila izvedena preko berze, značila bi i uvođenje transparentnosti u poslovnom izvještavanju inače notorno zatvorene i tajnovite kompanije. Iako je u međuvremenu taj plan iz političkih razloga zamrznut na neodređeni rok, Aramko je počeo da objavljuje redovne izvještaje o poslovanju, što se može smatrati svojevrsnom pripremom za izlazak na berzu.

Sa druge strane, rezultati za prvih šest mjeseci ukazuju na ozbiljne napore koje kompanija ulaže u povećanje profitabilnosti, što je takođe karakteristika firmi koje planiraju u doglednom roku da izađu na tržište kapitala.

U prvih pola godine Saudi Aramko je zabilježio profit od 46,9 milijardi američkih dolara, što je nešto niže nego u istom periodu lani. Ipak, taj minus znatno je niži od očekivanog.

Saudi Aramko je prošle godine ostvario 355,9 milijardi dolara ukupnih prihoda te dobit od 111 milijardi. Recimo, američki Epl, kompanija sa najvišom tržišnom kapitalizacijom na svijetu, prošle godine je zabilježila profit od oko 50 milijardi dolara. Kako je Epl postao prva svjetska kompanija sa tržišnom kapitalizacijom većom od hiljadu milijardi dolara, očekuje se da bi Saudi Aramko, ako izađe na berzu, vjerovatno dostigao valuaciju od dvije hiljade milijardi.

Razgrabljene obveznice

Interes ulagača zasigurno bi bio značajan, korporativne obveznice koje je kompanija prvi put izdala prošle godine zabilježile su rekordan interes ulagača. Još jedan indikator saudijskih planova da dionice Aramka prodaju na tržištu jeste i činjenica da je krajem marta kompanija preuzela većinski udio u nacionalnoj petrohemijskoj kompaniji SABIC, a nedavno su objavili i interes za preuzimanje 20 odsto udjela u indijskom naftno-industrijskom konglomeratu Reliance, čiji je vlasnik najbogatiji Indijac i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Mukeš Ambani.

Utoliko je jasno da Saudi Aramko ima ambicije igrati ulogu konsolidatora u svjetskoj naftnoj industriji, a tu poslovnu strategiju relativno jednostavno može finansirati kapitalom prikupljenim prodajom vlastitih dionica na berzi.

Priprema li se doista najvrjednija javna ponuda dionica u istoriji, saznaćemo vjerovatno do kraja godine.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *