Investicione banke ukidaju skoro 30 000 radnih mesta

Globalne investicione banke ukidaju desetine hiljada radnih mjesta jer pad kamata, slab obim trgovanja i proces automatizacije utiču na poslovanje.

Skoro 30.000 otpušatanja najavljeno je od aprila u bankama, uključujući HSBC, Barclais, Societe Generale, Citigroup i Deutsche Bank. Većina smanjenja desila se u Evropi, a Dojče banka čini više od polovine ukupnog broja.

U Njujorku su poslovi sa robom i hartijama od vrednosti pali za dva procenta u junu u odnosu na godinu ranije, što je gubitak od oko 2.800 pozicija, prema podacima njujorškog Ministarstva rada.

Rukovodioci banaka su pod pritiskom investitora da smanje troškove i zaštite profit. Otkako su dugoročne američke kamatne stope počele da padaju u novembru, KBV indeks akcija američkih banaka je opao za 5 procenata, dok je S&P 500 porastao za 6 procenata. Stok indeks koji prati evropske banke izgubio je 16 procenata od novembra i dostigao trogodišnji minimum.

Iako se razlozi razlikuju od banke do banke, postoje znakovi da dublji trendovi, poput povećanja duga koji plaćaju negativne kamate, prisiljavaju sektor da se smanji.

„Jasno je da su izgledi za prihod od investicijskog bankarstva sve strožiji“, rekao je Andrev Love, analitičar banaka u Berenbergu. „Teško je zaraditi novac kao investiciona banka u okruženju sa nultim ili negativnim stopama.“

Automatizovano trgovanje, pasivne strategije ulaganja i konsolidacija količina od strane najvećih igrača oduzeli su veći dio profita od trgovanja akcijama.

Banke se takođe zalažu za takozvana pravila Basel IV, koja će povećati kapitalne zahtjeve banaka koji će stupiti na snagu 2022. Povećani potrebni kapital će mnoge trgovine učiniti manje profitabilnim.

U bankama koje su do sada formalno najavile smanjenja broja radnika otpada otprilike 6 procenata ukupne radne snage.

Ranije ovog mjeseca Barclais je rekao da je u drugom kvartalu smanjio 3.000 radnih mesta, ili gotovo 4 procenta ukupne radne snage.

HSBC je nekoliko dana kasnije objavio da će otići gotovo 5.000, prije svega starijih radnika, navodeći “sve složenije i izazovnije globalno okruženje” okarakterisano padom američkih kamatnih stopa, trgovinskim sukobom i nesigurnošću Bregzita.

Citigroup je prošlog mjeseca rekao da će smanjiti “stotine” radnih mjesta u svojim tržištima.

Najnovija smanjenja doprinose gubicima od 18.000 radnih mjesta u Dojče banci, koja je prošlog mjeseca najavila radikalni remont koji će smanjiti broj radnika najvećeg Njemačkog zajmodavca za gotovo petinu. Promjene će samo eliminisati trgovanje akcijama i duboko smanjiti trgovanje devizama i obveznicama.

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *