Dijeljenje automobila nije unosno kao što mnogi misle

Ako možete unajmiti automobil putem aplikacije, ne trebate vlastiti. To je obećanje mnogih pružatelja usluga dijeljenja automobila. Ovo sada čini upitnim studija, koja takođe dovodi u pitanje i profitabilnost usluge dijeljenja.

Dijeljenje automobila je prema studiji A.T. Kearny-ja samo za pet posto Nijemaca potencijalna alternativa vlastitom automobilu. Samo je nekoliko gradova u Njemačkoj dovoljno gusto naseljeno da mogu ekonomično upravljati dijeljenjem automobila, navodi se u studiji, o kojoj je prvi izvijestio “Süddeutsche Zeitung”.

“Za profitabilno dijeljenje automobila potrebni su određeni minimalni brojevi korisnika u kombinaciji s velikom gustoćom korisnika, koja već nije dostupna u mnogim vanjskim područjima većih njemačkih gradova”, kaže Wulf Stolle iz A.T. Kearney.

Samo jedanaest gradova s ​​odgovarajućom veličinom i gustoćom naseljenosti trenutno ima uvjete za ekonomsku ponudu usluga dijeljenja automobila.

Autori studije trenutno unosne marže vide samo u Berlinu, Hamburgu i Münchenu.

Prema proračunima autora, mobilni automobili koji bi se mogli unajmiti mogli bi zamijeniti maksimalno dva miliona privatnih automobila – i to samo u slučaju da svi potencijalni kupci pređu iz vlastitih automobila na usluge dijeljenja. Dijeljenje automobila stoga se prije svega vidi kao dodatna opcija, ali manje kao potpuna zamjena za vlastiti automobil. To pokazuje i dosadašnja praksa. Samo jedan posto kupaca svakodnevno koristi ponude.

Lider tržišta za dijeljenje automobila u Njemačkoj, Sharenow potvrđuje nalaze studije.

“Studija A.T. Kearney podupire naše viđenje da privatno vozilo u Njemačkoj i dalje igra preveliku ulogu u stvaranju preokreta mobilnosti”, kaže izvršni direktor Sharenovw-a Oliver Reppert.

Check Also

Adriatic banka zapošljava: Viši referent za međunarodni platni promet

Adriatic banka zapošljava Viši referent za međunarodni platni promet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *