Počelo je: Hrvatska kompanija dovodi 200 radnika iz Indije

Splitsko brodogradilište Brodosplit odlučilo je da zbog manjka kvalifikovane radne snage angažuje 200 radnika iz Indije, uglavnom zavarivača i prodomontera, piše Slobodna Dalmacija.

Brodosplit neće direktno dovesti radnike iz Indije, već će to učiniti preko jedne od svojih kooperantskih firmi.

Pripreme poput rJešavanja papira za boravak u Hrvatskoj, radnih dozvola… već su u poodmakloj fazi, i u Splitu, i u pogonima u Kninu, navodi se na portalu Slobodne Dalmacije.

Indijci će mJesečno zarađivati oko 950 evra. U splitskom brodogradilištu kažu da njihovi radnici mogu zaraditi i do 1500 evra neto, dok kooperante, što će biti status indijskih radnika, plaćaju 12 do 16 evra po satu.

Iako se računalo da će s propašću “Uljanika” i trzavicama u “3. maju” Brodosplit pronaći deficitarni kadar, ti su ljudi mahom otišli u inostranstvo ili su promijenili branšu.

Kako se navodi, visina plate nije bila presudna za izbjegavanje Splita, već prvenstveno skupi uslovi smještaja u Splitu.

Inače, Brodosplit nije prva kompanija u Hrvatskoj koja se odlučila na angažman radnika iz ove južnoazijske države. Led su probili građevinari s riječkog područja još prošle godine, a nastavile kolege iz Zagreba i okoline.

Foto: Glas Istre

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.