Djeca rade prekovremeno i noćne smjene kako bi ispunili rokove za isporuke Amazonovih uređaja

Veliki broj gadgeta i uređaja najvećih kompanija – od pametnih telefona, računara, pametnih zvučnika, konzola itd. proizvodi se i sastavlja u kineskim fabrikama Foxconna. Osim po saradnji s Appleom, Amazonom, Sonyjem, Microsoftom i brojnim drugim kompanijama, Foxconn je poznat i po kontroverzama i skandalima koje ih prate tokom posljednje decenije  poput samoubistava radnika u fabrikama, neprikladnih uslovarada, iskorištavanja maloljetnika za rad itd.

Ove nedjelje ponovo su objavljeni neki detalji o načinu na koji je Foxconn ilegalno iskorištavao rad maloljetnika na proizvodnim trakama za sastavljanje Amazonovoih pametnih zvučnika Echo. Iako u Kini nije zabranjeno zaposliti djecu starosti od 16 do 18 godina kao pripravnike, za njih ne važe pravila o prekovremenom radu i noćnim smjenama, što je Foxconn prekršio. S obzirom na to kakav su rok imali za isporuku Amazonovih uređaja, a kako nisu mogli pronaći dovoljno radne snage, po tko zna koji put tražili su pomoć od škola (škole za to od njih dobiju novčanu kompenzaciju) te učitelja koji su pratili učenike u fabrikama.

Takođe, jedan od razloga zapošljavanja školaraca jeste i manja cijena rada u odnosu na stalno zaposlene ili zaposlene koje pronađu putem agencija za zapošljavanje, zbog čega se njihove usluge koriste tokom razdoblja kada je najveća potražnja za proizvodnjom uređaja. No problem je što su, kako su otkrili školarci koji su radili u Foxconnu, dogovorili rad od 8 sati dnevno pet dana u nedjelji, dok su u fabrikama radili 10 sati dnevno šest sati nedjeljno, što je bilo protiv njihove volje i veoma ih je umaralo, a požalili su se i na radne uslove u prevrućim prostorijama.

One koji su se nadređenima požalili na uslove i prekovremeni i noćni rad, njihovi su učitelji pokušali da ubijede da ipak odrade i te dodatne smjene, a u protivnom ne samo da im je prijetio otkaz u Foxconnu, već su im učitelji (koje je Foxconn takođe plaćao) prijetili da će imati problema s maturom i stipendijom u školi koju su pohađali.

Kada su se informacije o odnosu prema srednjoškolskoj djeci pojavile u medijima, iz Foxconna su za The Guardian priznali da su oni bili zaposleni ilegalno te su najavili da će odmah preduzeti akcije kako bi riješili situaciju, uključujući i pojačan nadzor i provjeru sistema zaposlenja pripravnika u svim školama s kojima sarađuju te kako bi spriječili da u budućnosti srednjoškolci rade prekovremene i noćne smjene.

Check Also

Napušteni automobil platili 100 dolara, milijarder ga otkupio za skoro milion

Godine 1989., par s Long Islanda u New Yorku platio je otprilike 100 dolara za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *