Bayer plaća 8 milijardi dolara žrtvama glifosata?

Dodajte komentar

Brojka je za običnog smrtnika velika, ali analitičari su smatrali da poravnanje sa 18.400 tužitelja u SAD neće njemačku kompaniju koštati ispod 15 do 20 milijardi dolara.

Medjutim, prenosi finanzen.net vest Blumberga, kompanija je u toku pregovora o poravnanju u kojima teži dogovoru vrijednom tek 8 milijardi dolara.

Tim iznosim bi bilo obeštećeno 18.400 Amerikanaca, koji je tuže jer smatraju da je hemikalija glifosat sadržana u sredstvu protiv korova Roundup odgovorna što su oboljeli od raka.

Berzanski analitičari smatraju da bi to za kompaniju bio odličan dogovor, a uvjerljivost vijesti i njihovu ocjenu potvrdile su i berze – vrijednost akcije kompanije Bayer porasla je danas za 7 odsto. Medjutim, prenosi finanzen.net analizu DPA, to je još uvjek vrijednost akcije za 28% niža nego što je ona bila prije prve tužbe u SAD. Odnosno, vrijednost kompanije je za 24 milijarde dolara niža nego što je bila u kad je Bayer izgubio prvi sudski proces. Dosad su na sudu u korist tužitelja riješene tri tužbe.

Ukoliko je dogovor o poravnanju zaista vrijedan 8 milijardi dolara, smatraju berzanski analitičari, akcija kompanije Bayer ima slobodan prostor za rast od 30 odsto.

U pregovore o poravnanju uključeni su najpoznatiji američki stručnjaci za te pravne poslove, a posebno poglavlje čini priča o pritisku koji na cijelu stvar proizvodi milijarda dolara, koliko je u kompaniju Bayer uložio poznati američki milijarder Pol Singer odnosno njegov hedž fond Elliot.

Da li će se na kraju ove priče svet osloboditi glifosata, neizvjesno je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *