Erste banka upozorila: U opticaju mejlovi zlonamjernog sadržaja

Erste banka skrenula je pažnju korisnicima da je ljeto period pojačane finansijske aktivnosti fizičkih i pravnih lica kao i odmora, te da hakeri baš ovaj period godine koriste s ciljem da dođu u posjed finansijskih podataka i/ili sredstava korisnika širom interneta. Stoga, kako ističu, ustanovili su da su u opticaju emailovi zlonamjernog sadržaja.

“Želimo da vas upozorimo da je moguće da dobijete upravo takav email s nepoznatih adresa od pošiljalaca koji se lažno predstavljaju kao Erste banka ili njeni zaposleni. Radi se o pokušaju takozvane „phishing“ prevare i u konkretnom slučaju koji smo ustanovili, naslov emaila je „POTVRDA O PLAĆANJU“, sadrži dokument naziva „POTVRDA O PLAĆANJU.pdf.ace“, a ime pošiljaoca je navodno „Erste Bank“, saopštili su iz ove banke.

Poruka je, kako ističu, na crnogorskom jeziku sa elementima ekavice.

“Radi se o malicioznoj (phishing) poruci u kojoj napadači zloupotrebljavaju brend Erste banke ne bi li prevarili korisnike da kliknu na prilog maila i na taj način instaliraju zarazu (malware) koji je poslat i prikriven u prilogu. Ukoliko bez klikanja pređete pokazivačem miša preko adrese pošiljaoca – navodno Erste Bank, vidjećete da je mail poslat sa lažne email adrese [email protected]”, objašnjavaju oni.

Korisnicima preporučuju da ukoliko dobiju ovakvu poruku da je odmah izbrišu.

“U slučaju da ste već preuzeli taj dokument, potrebno je da potražite stručnu tehničku pomoć”, napominju oni.

Ovom prilikom podsjećaju na koje sve načine korisnici mogu da prepoznaju zlonamjernu email poruku, kako da se dodatno zaštite i učine finansijske podatke sigurnijim:

Nestandardna email adresa – Svim mailovima koji nijesu poslati s domena erstebank.me, pristupajte s posebnom pažnjom. Naime, lažni emailovi mogu biti poslati s adresa koje su naizgled slične službenim adresama Erste banke (npr. [email protected]).Ukoliko primite mail sa sumnjive adrese, molimo vas odmah kontaktirate Banku radi provjere autentičnosti primljenog emaila.
Neobični prilozi (attachment) – Lažnim mailom može biti traženo od vas da instalirate prilog iz maila npr. „erste.exe” ili “pdf.ace”. Erste banka vam nikada neće poslati prilog sa zahtjevom da ga instalirate na svoj računar.
Neobični linkovi – Iako se link može činiti ispravnim, prije klika svakako provjerite pravu destinaciju na koju vas šalje. To možete učiniti jednostavnim trikom: bez klika, pozicionirajte pokazivač miša iznad linka i provjerite kako glasi adresa stranice na koju vas usmjerava. Takođe, linku možete pristupiti tako da ručno upišete adresu u internet pretraživač.
Neobičan rječnik – Mailovima koji traže „hitnu akciju“ ili „neodložan odgovor“ pristupajte s oprezom. Pomno provjerite primljeni mail. Imajte na umu da Banka neće nikad od vas tražiti korisničke podatke, PIN ili instalaciju nekakvog alata kroz mail.
Mail bez teksta – Ukoliko primite mail bez teksta i samo sa prilogom, svakako pristupite s oprezom. Banka vam nikad neće poslati mail bez ikakvog sadržaja.
Potvrda antivirusnog programa – Iako mail može imati tekst koji sugeriše da je sadržaj maila provjeren putem nekog antivirusnog programa, ovaj tekst može biti lažno umetnut, te se ne treba pouzdati u njega. Dodatno, preporučujemo da koristite antivirusni softver na vašem uređaju koje pružaju zaštitu od malware napada i na taj način zaštitite svoje podatke
Korisnike upozoravaju da ukoliko prime bilo kakav neobičan prilog najbolje je da ne otvaraju takve priloge dok ne kontaktiraju banku i provjere da li je zaista stigao od banke i da li je siguran za otvaranje.

“Dodatne savjete za zaštitu od prevara na internetu možete pročitati na našoj internet stranici www.erstebank.me, sekcija Korisne informacije, stranica Sigurnost”, naglašavaju oni.

Check Also

Korona kriza i avio-saobraćaj

Tužni dani za avio kompanije i najteži dani u 100 godina postojanja industrije avio-saobraćaja uzrokovala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *