Tramp ljut na Fed: “Nisam oduševljen jakim dolarom!”

Predsjednik SAD Donald Tramp ponovo je napao na Tviteru Federalne rezerve zbog toga što drže visoku kamatnu stopu uprkos tome što “nema inflacije”.

Tramp tvrdi da takvo ponašanje Feda škodi američkim kompanijama među kojima su i Boing i Katerpilar.

Dodao je da nije “oduševljen” time što je dolar jak jer je ojačao kao rezultat Fedovog odbijanja da spusti dovoljno ključnu kamatnu stopu.

“Moglo bi se pomisliti da sam kao predsjednik oduševljen veoma jakim dolarom. E pa nisam! Visoke kamate Feda, u poređenju sa drugim zemljama, održavaju dolar jakim, što našim velikim proizvođačima kao što su Katerpilar, Boing, Džon Dir, ili automobilske kompanije i druge, otežava da se ravnopravno nadmeću na tržištu”, kazao je Tramp, prenosi B92.

“Sa značajnim Fedovim rezanjem kamata (inflacije nema) i bez kvantitativnog stezanja, dolar bi omogućio našim kompanijama da pobijede svaku konkurenciju. Imamo najveće kompanije na svijetu, niko nam nije ni blizu, ali se to nažalost ne može reći za Federalne rezerve”, dodao je predsjednik SAD.

Uprkos Fedovom snižavanju kamatne stope prošlog mjeseca, Tramp traži dalje snižavanje kamata i prestanak kvantitativnog stezanja nakon što su se centralne banke Novog Zelanda, Tajlanda i Indije odlučile na iznenađujuće snižavanje baznih kamata.

Check Also

Rast indeksa i prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Crna Gora otvorila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *