Pregovori: Šest načina da s lakoćom razumijete mentalno stanje sagovornika

Mnogi od nas misle da je čitanje nečijeg uma neka vrsta mehanizma kontrole i da sposobnost predviđanja nečijeg narednog poteza znači da tom osobom možete i da manipulišete. Međutim, u svakodnevnom životu, tzv. ‘čitanje misli’ ima daleko praktičniju ulogu. Čitanje misli može nam omogućiti da shvatimo kako oni razmišljaju i na koji način im možemo pomoći. Postoji 6 stavki o kojima moramo voditi računa kako bismo lako tumačili nečije misli:

1. Govor tijela

Govor tijela jasno pokazuje o čemu neko razmišlja. Nabrano čelo, klackanje na stolici napred-nazad, isprepletani prsti lijeve i desne ruke… ovo su najčešće znaci stresa, a ako osoba sjedi tako zgrčeno da se već bliži pozi fetusa, svjedoci ste ozbiljnom stanju ugroženosti.

Treba pratiti i pokrete rukama – kada primati u divljini pokazuju svoju snagu, oni šire ruke, protežu se i lupaju po grudima. Zapravo, na taj način oni smanjuju nivo hormona kortizola i smanjuju stres.

Naučnici tvrde da se naše emocije prvo pokazuju na tijelu, a tek onda – makar i nekoliko nanosekundi kasnije – javljaju u našem svjesnom umu.

2. Disanje

Ukoliko neko duboko diše, to ukazuje na opuštenost. Plitak dah znači napetost, a ako je kombinovan s kratkim, odsječnim udasima, vrlo je moguće da osoba nešto i prikriva. Disanje možete pratiti po pokretima grudnog koša – stegnut grudni koš u vezi je s plitkim disanjem, ali će se odraziti i na snagu i boju glasa.

3. Pokreti očiju

Premda lice ne mora biti prva tačka od koje počinjete da pratite govor tijela, sigurno je jedno od najsadržajnijih. Pratite pokrete očiju: zenice se šire kad se osoba duboko koncentriše, ali i u trenutku upoznavanja s novim ljudima. Šta čita svjesni a šta nesvjesni dio uma

Ako zenice ostanu raširene i posle tog časa, vrlo je moguće da poznanik osjeća zanimanje i dopadanje.

4. Boja glasa i brzina govora

Suviše često se usredsredimo na to šta nam osoba govori, a ne pratimo način na koji nešto kaže. Baš kao što naše tijelo često otkriva ono što želimo da prikrijemo, tako i oni s kojima razgovaramo ne mogu da kontrolišu do kraja ni brzinu govora a kamoli boju glasa. Dok spor govor ukazuje na smirenost, namješteno usporen govor ćete prepoznati kao lažnu, pozersku harizmu. Izgovaranje riječi tako da im se vještački dodaje “veliko početno slovo” pojačava ovaj efekat.

5. Lični stil i navike

Dozvolite da pročitamo vaše misli: najbolji čitalac vaših misli je – vaša majka, zar ne? Ako smo pogodili, to je zbog pravila da najbolje razumijemo one s kojima provodimo najviše vremena i učimo kako baš ta osoba diše, gleda, gestikulira… kad govori istinu, kad je u stresu, kad joj se nešto dopada. Sva pravila padaju u vodu pred ovom činjenicom.

6. Obazrivost pri miješanju energija

Ako “čitate” nečije misli učitavajući svoje mentalno stanje, ništa nećete ispravno razumjeti. Važno je da sagovorniku pristupamo smireno i naša sposobnost razumijevanja njegovog mentalnog stanja biće znatno veća.

Imamo 3 mozga, tvrde naučnici, a dva od njih odlično čitaju misli drugih ljudi. Svjesni um ne razumije govor tijjela jer je evolucija to prepustila nesvjesnom, budući da je veće i brže. Međutim, imamo i treći mozak – doslovno u utrobi, s kojim nesvesno direktno komunicira i prenosi sve signale iz okruženja, a naročito one koje naši sagovornici – svjesno ili nesvjesno – šalju.

Check Also

“Skoro 60 odsto banaka ne bi preživjelo novu ekonomsku krizu”

Gotovo 60 odsto banaka u svetu nije dovoljno otporno da preživi krizu, ocjenjuje se u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *