HSBC otpušta radnike, direktori prvi na udaru

Korporacija HSBC otpušta 4.700 radnika, a među prvima je napustio izvršni direktor. Na ovaj potez su se odlučili, kako navode, zbog „promjena u globalnom okruženju”.

Britanska multinacionalna korporacija iz oblasti bankarstva i finansija HSBC, otpušta 2 procenta svojih radnika, uglavnom na seniorskim pozicijama, a sa ciljem da da smanji troškove zarada za 4 procenta.

Kompanija nije dala detaljnije informacije vezane za otpuštanje zaposlenih, a jedan od prvih koji su je napustili je izvršni direktor Đžon Flint, koji se na ovoj poziciji zadržao samo 18 mjeseci, a raskid saradnje je postignut „uz dogovor sa bordom direktora”.

Bivši direktor će dobiti punu platu za 2019. godinu, a postoji mogućnost i za ostvarivanje bonusa. Još uvjek se ne zna tačno koliko će Flint zaraditi, ali iz HSBC-a navode da je u pitanju „status dobrog odlaska” (“good leaver status”). Ovaj status podrazumijeva da zaposleni nije prekršio disciplinu.

Zanimljivo je da se u polugodišnjem izvještaju poslovanja korporacije vidi da je profit porastao za 15,8 procenata i da iznosi 12.4 milijarde dolara.

Flint je izjavio da je trenutni rezultat pokazatelj da je sada pravo vrijeme za promjenu u kompaniji, a i za njega lično.

HSBC veliki deo svog poslavanja obavlja u Aziji i Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se događaju političke i ekonomske promjene.

Stručnjaci smatraju da se razlozi za ovakvu politiku, mogu naći u Bregzitu, koji može ozbiljno poremijetiti tržište ukoliko Britanija napusti EU bez sporazuma, a dodatni problem su i odnosi Kine i SAD-a i nove takse koje planira da uvede Donald Tramp.

Check Also

U Njemačkoj počeo najmasovniji štrajk u posljednjih 30 godina

Njemačka saobraćajna mreža je danas gotovo u zastoju jer su dva najveća sindikata u zemlji …

Leave a Reply

Your email address will not be published.