Usvojen Zakon o fiskalizaciji: Šta tačno podrazumijeva?

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, čime je obezbijeđen pravni osnov za sprovođenje projekta elektronske fiskalizacije, kojim će se omogućiti dostavljanje podataka o prometu proizvoda i usluga i fiskalnih računa Poreskoj upravi u realnom vremenu, putem internet konekcije i fiskalnog servisa. Podzakonski akti biće donijeti u roku od 60 dana.

Iz Poreske uprave podsjećaju da je donošenje Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga inicirano u cilju efikasnije borbe protiv sive ekonomije, praćenja regularnosti poslovanja poreskih obveznika, uspostavljanja većeg stepena poštovanja poreskih propisa, ali i modernizacije načina komunikacije državne uprave sa privredom u skladu sa tehnološkim razvojem i trendovima automatizacije poslovnih procesa.

“Uvođenjem novog sistema omogućiće se prenos podataka o izvršenom prometu sa naplatnih uređaja i računovodstvenih sistema poreskih obveznika direktno na server, odnosno u bazu podataka Poreske uprave, a cjelokupan proces biće automatizovan, što znači da će sistemi poreskih obveznika komunicirati sa sistemom Poreske uprave direktno u realnom vremenu, bez uključivanja ljudskog faktora”, objašnjavaju u PU.

Za uspješnu implementaciju zakonskog i tehničkog rješenja potrebno je da i Poreska uprava i poreski obveznici prilagode svoje sisteme za evidentiranje prometa, što za većinu poreskih obveznika neće predstavljati značajno administrativno operećenje, dok će obveznici koji ne posjeduju naplatne uređaje naprednih generacija, imati mogućnost i iznajmljivanja uređaja po cijenama koje ne predstavljaju značajno opterećenje za njihov budžet

“Treba naglasiti da će se sistem elektronske fiskalizacije zasnivati na savremenoj tehnologiji na crnogorskom tržištu, te da će o svim koracima u implementaciji istog poreski obveznici biti blagovremeno obaviješteni, kroz komunikacione kanale i već uspostavljen sistem proaktivne i bliske saradnje”, navode u PU.

Takođe, po izradi rješenja uslijediće testna faza u kojoj će poreski obveznici moći da provjere funkcionasnje sistema u poslovanju prije početka primjene Zakona, radi blagovremenog otklanjanja eventualnih poteškoća u funkcionisanju istog i obezbjeđivanja nesmetanog funkcionisanja u fazi produkcije.

Pri izradi Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga korišćena su komparativna iskustva Hrvatske, Slovenije i ostalih zemalja regiona i svijeta, kod kojih postoje slična rješenja koja su se pokazala kao vrlo efikasna, a treba naglasiti da je od samog početka u izradu dokumentacije uključena i privreda, imajući u vidu da su uzete u obzir potrebe, sugestije i komentari poreskih obveznika, kako bi se došlo do teksta zakona koji će biti primjenljiv u praksi.

“Uspješna implementacija zakonskog i tehničkog rješenja imaće značajne benefite i za državu i za privredu, te očekuje značajan rast javnih prihoda, kako u oblasti poreza na dodatu vrijednost, tako i direktnih poreza, ali i unapređenje poslovnog poslovnog ambijenta eliminisanjem nelojalne konkurencije i unapređenjem fer tržišne utakmice”, zaključuje se u saopštenju PU.

Check Also

Predstavljen prvi prototip pametnih kontaktnih sočiva

Kalifornijski startup Mojo Vision predstavio je prvi funkcionalni prototip pametnih sočiva ikada izrađen. Njihov proizvod …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *