Njemačka industrijska proizvodnja snažno pala u junu

Dodajte komentar

Njemačka industrijska proizvodnja snažno je pala u junu, pokazali su u četvrtak službeni podaci, signalizirajući nastavak teškog razdoblja za vodeću evropsku ekonomiju.

Industrijska je proizvodnja u junu pala 1,5 posto u odnosuo na prethodni mjesec kada je gotovo stagnirala, izvijestilo je ministarstvo ekonomije i energetike.

Na godišnjem nivou pad je bio još izraženiji i iznosio je 5,2 posto.

„Nastavlja se pad aktivnosti u industriji”, konstatuju u ministarstvu, napominjući da je u cijelom drugom tromjesečju proizvodnja smanjena 1,8 posto.

Vladini ekonomisti posebno izdvajaju pad proizvodnje metala, alatnih mašina i automobila.

Posmatrano po kategorijama, najviše je smanjena proizvodnja intermedijarnih dobara, za dva posto. Najblaži je pad proizvodnje zabilježen u kategoriji potrošakih dobara, za 1,4 posto.

Proizvodnja energije takođe je smanjena, za 1,6 posto, a blagi je rast, za 0,3 posto, zabilježen tek u građevinskom sektoru.

Glavni problem za njemačku industriju više nije manjak kvalifikovanih radnika i opreme kao prošle godine već potražnja.

Njemačka industrija i dalje trpi negativne posljedice strukturnih promjena u automobilskom sektoru, kontinuiranih trgovinskih sukoba i brexita, pa budućnost baš i ne zgleda ružičasto, konstatuje ekonomist banke ING Carsten Brzeski.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *