Huavej ove nedjelje predstavlja svoj operativni sistem

Huavej je, po izbijanju krize sa Guglom i ostalim proizvođačima, javno priznao da već ima spreman svoj zamjenski operativni sistem (OS). HongMeng (iili ARK OS), kako ga nazivaju, razvija se već godinama, i trebalo bi da bude u stanju da pokreće aplikacije pisane za Android, a Kinezi tvrde da će biti i brži od Androida i drugih OS-ova.

Do sada su ga instalirali tek na testne uređaje, prema nekim navodima njih milion, a uskoro bi mogli i u slobodnu prodaju pustiti prvi mobilni telefon sa sopstvenim OS-om, piše kineski Global Times.

Nagovještava se da bi Huavej prvi uređaj sa HongMeng OS-om na tržište mogao plasirati do kraja godine. Biće to, kažu, mobilni telefon iz sredine ponude, sa cijenom od oko 2.000 juana. Osnovna svrha lansiranja ovog modela biće upoznavanje tržišta, korisnika i developera sa mogućnostima novog OS-a, kao i privlačenje ljudi na svoj ekosistem.

Izvor kaže da će se mobilni telefon pojaviti u poslednjem kvartalu godine, istovremeno sa serijom Huawei Mate30, i da će na zalihama biti spremno nekoliko miliona primjeraka.

HongMeng OS bi svoju premijeru trebalo da doživi 9. avgusta na developerskoj konferenciji u kineskom Dongguanu. Samo dan nakon toga navodno bi u prodaju trebalo da stigne prvi uređaj zasnovan na njemu – to neće telefon, već pametni televizor kineske kompanije Honor. Naime, HongMeng će biti OS ne samo za mobilne telefone, već za mnoge druge uređaje poput IoT spravica, industrijskih uređaja, servera, rutera, i slično.

Check Also

EU ulaže milijardu eura u projekte “čiste” tehnologije

Evropska komisija je objavila da je otvorena prijava za Fond za inovacije, koji treba da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *