CEO Amazona Jeff Bezos

Bezos i dalje prodaje dionice Amazona

Za samo nedjelju dana Jeff Bezos je prodao dionice Amazona vrijedne gotovo tri milijarde američkih dolara. Zasad nije objavio šta namjerava s tim novcem.

Krajem prošle nedjelje Jeff Bezos prodao je svoje dionice Amazona vrijedne gotovo milijardu američkih dolara.

Prema izvještaju predatom američkom regulatornom tijelu Securities and Excange Commission, osnivač i glavni izvršni direktor te kompanije prodao je 531.852 dionice, odnosno oko jedan posto svog ukupnog udjela, za 990 milijuna američkih dolara. Takođe je donirao još 268 dionica, vrijednih blizu 500 hiljada dolara, neimenovanoj neprofitnoj organizaciji.

Bila je to kulminacija nedjelje u kojem je Bezos već bio prodao 965.612 dionica za 1,8 milijardi dolara, odnosno na kraju ukupno 2,5 posto svog udjela u Amazonu. Te su transakcije bile dijelom unaprijed osmišljenog plana, navedeno je u spomenutom izvještaju, iako nije precizirano kad je plan točno aktiviran, a nije jasno niti zašto ih prodaje.

Prije ove rasprodaje on nije prodavao dionice od prošlog oktobra, iako je u nekoliko navrata ih donirao neimenovanim neprofitnim organizacijama.

Kad glavni izvršni direktor ili drugi visoko rangirani funkcioneri prodaju dionice kompanije u kojoj rade, investitori to često tumače kao loš (pred)znak za poslovanje i budućnost te kompanije. Amazonovi poslovni rezultati za drugo tromjesječje bili su slabiji od očekivanja berzanskih analitičara, a iz kompanije su stigla upozorenja kako bi slično moglo biti i u idućem kvartalu, ponajprije zbog porasta troškova.

Amazon je pod pojačanim nadzorom zbog kontroverznih poslovnih praksi, zbog čega je pod istragom u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Uz to, američko Ministarstvo obrane prošle nedjelje je najavilo kako na neodređeno vrijeme odgađa tender za usluge računarstva u oblaku vrijedan deset milijardi američkih dolara, za koji se očekivalo kako će dobiti upravo Amazon.

I nakon prodaje dionica Bezos je i dalje Amazonov najveći dioničar, s 57,6 milion dionica i oko 11 posto udjela u toj kompniji, piše Business Insider.

Check Also

Švajcarski planinski trezor za čuvanje bogatstva

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *