Bafet zaradio 122 milijarde dolara u gotovini

Kompanija Berkshire Hathaway američkog bogataša, investitora i filantropa Vorena Bafeta prikupila je do kraja jula rekordnih 122 milijarde dolara u gotovini.

To je uspio kroz kupovinu više obveznica nego što je prodao, smanjio njihov otkup ali i uzdržavanja od velikih akvizicija.

Bafet, bogataški guru koji je dobio nadimak Čudo iz Omahe, nije posrnuo za američkom berzom, već naprotiv, njegov konglomerat prodao je milijardu dolara više zaliha nego što je kupio u posljednjem kvartalu, a što je ujedno značilo i najveću neto prodaju od kraja 2017. godine, prenosi Bloomberg.

Kompanija je takođe otkupila dionice u vrijednosti od 400 miliona dolara, što je pad od 1,7 milijardi u prvom tromjesečju.

Novčana gomila Berkshire Hathaway nabujala je u nedostatku velikih akvizicija već godinama.

“Gladan” velikih investicija

“Nadamo se da ćemo veći dio našeg viška likvidnosti prebaciti u preduzeća koja će Berkshire trajno posjedovati”, napisao je Bafet u svom posljednjem pismu dioničarima.

“Međutim, neposredni izgledi za to nisu dobri: cijene su skočile u nebo za biznise koji imaju perspektivne izglede na duži rok”, kaže on.

Ta razočaravajuća stvarnost zapravo znači da će Berkshire Hathaway ove godine vjerovatno trošiti kupujući dionice, napisao je on, dodajući da i dalje želi da napravi kupovinu “veličine slona”.

Period stalnog rasta dionica Bafeta će možda držati od investicija neko vrijeme, ali je to pozitivno za Berkshire Hathaway. Vrijednost portfelja dionica skočila je za 16 odsto na preko 200 milijardi dolara u prvih šest mjeseci godine.

Ostvarena je i polugodišnja dobit od blizu milijardu dolara, dok je samo kvartalni dobitak skočila 17 odsto na 14,1 milijarde dolara.

Kompanija je prošle godine povećala udio u kompaniji Apple, koji je krajem prošlog tromjeseča vrijedio više od 50 milijardi dolara. Nedavno je povećao udio i u Bank of America, i to za šest odsto na 950 miliona dionica, koje trenutno vrijede oko 28 milijardi dolara.

Bafetova kompanija je pristala da uloži i 10 milijardi dolara povlašćenog kapitala u Occidental Petroleum, kako bi pomogla finansiranje preuzimanja naftne grupe od Anadarko Petroleuma.

Check Also

Vrijednost “Tesle” pala za 50 milijardi dolara

Investitori su oborili tržišnu vrijednost “Tesle” za 50 milijardi dolara, nakon što je glavni izvršni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *