Dubrovnik

Strmoglav pad hrvatskog turizma: Minus od pola miliona noćenja i 90.000 turista

Naime, u julu ove godine zabilježeno je 4.537.958 dolazaka i 30.383.838 noćenja, dok je u julu 2018. godine bilo 4.628.723 dolazaka te 30.927.988 noćenja.

Sve primorske županije te Grad Zagreb zabilježili su minuse noćenja u julu. Istra je tako imala 2,3 posto manje noćenja nego prošle godine, Splitsko-dalmatinska županija 2,5 posto, a Dubrovačko-neretvanska 0,45 posto. Izuzetak je grad Dubrovnik koji i ove godine bilježi rekorde. Tako je u julu zabilježeno 3,6 posto više noćenja i 2 posto više dolazaka. U plusu je i grad Split i to za dva posto u dolascima te 0,69 posto u noćenjima. Rovinj je, na primjer, u minusu za 1,6 posto u dolascima i čak 4 posto u noćenjima.

Hoteli jedini u plusu

Prema vrsti smještaja, zanimljivo je kako su jedino hoteli u plusu, i to za 1,16 posto u dolascima i 0,22 posto u noćenjima. Privatni smještaj u minusu je po dolascima i noćenjima za 2,2 posto, a kampovi su u minusu 4,2 posto u dolascima i čak 4,6 posto u noćenjima.

Najviše je u julu podbacilo, Hrvatskoj najvažnije, njemačko tržište pa je bilo 4 posto manje dolazaka i čak šest posto manje noćenja turista iz Njemačke. Austrijanaca je došlo čak 7 posto manje nego prošle godine, a najlošiji zbir je sa Poljacima jer oni bilježe pad od 10 posto i po dolascima i po noćenjima.

Hrvatski resorni ministar Gari Cappelli juče je prokomentarisao manjak turista, naglasivši kako manjak gostiju u Hrvatskoj nije problem jer ima, kako kaže, strategiju.

“Prema tome, manjak gostiju ne prihvatam kao nešto što pokazuje je li dobra ili loša sezona. Dobra ili loša sezona je kvalitet, održivost sistema, a on je negdje na nivou da tako nešto u ovom trenutku imamo, a sve drugo će odrediti tržište”, rekao je Cappelli uoči sjednice vlade.

 

Check Also

Pažnja milenijalaca 12 sekundi, a generacije Z samo 8 sekundi

Mlađe generacije sve manje konzumiraju linearnu televiziju i puno više vremena provode na internetu. Prema …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *