IBM otpustio 100.000 zaposlenih da bi ličio na Google i Amazon

Kompanija za informacione tehnologije IBM suočava se sa brojnim tužbama zbog otpuštanja oko 100.000 zaposlenih kako bi bili privlačniji mlađim generacijama.

IBM-u (International Business Machines Corp), je stiglo nekoliko tužbi u kojima se tehnološki gigant optužuje za diskriminaciju starijih radnika.

Još 2014. godine je IBM počeo sa otpuštanjem starijih radnika kako bi ih zamenio mlađom generacijom, za koju je konsultantsko odjeljenje kompanije tvrdilo da je „uglavnom mnogo inovativnija“.

Ista optužba pojavila se u tužbi koju je u Teksasu podnio Alan Vajld, bivši potpredsjednik ljudskih resursa IBM-a.
On je tvrdio je da je kompanija „otpustila 50.000 do 100.000 zaposlenih samo u posljednjih nekoliko godina“. Vajld je izjavio da je kompaniji nedostajalo talentovanih novih regruta pa su odlučili da privuku potencijalne radnike među milenijalcima pokazujući im da su „kul i u trendu“ kao što su Google ili Amazon, a ne „stara budalasta organizacija“.
A to sve je učinjeno otpuštanjem starije radne snage, kao što pokazuju dokumenti iz tužbe o diskriminaciji zbog godina. Kompanija je, međutim, negirala ove tvrdnje rekavši da je sve učinjeno kako bi se ugodilo klijentima.
Ova tehnološka kompanija bilježi pad prihoda poslednjih sedam godina. Tokom proteklih 10 godina otpušteno je na hiljade radnika u pokušaju da smanje troškove, ali i da izvrše reformu radne snage.

Prošle godine je ukupan broj zaposlenih u IBM-u opao na najnižu tačku od 2013. godine, a broj zaposlenih na globalnom nivou pao je na 350.600 sa skoro 425.000.

International Business Machines Corporation (IBM) je kompanija koja se bavi računarskim tehnologijama sa sjedištem u Armonku u SAD. Osnovana je 1888 a postala je korporacija 15. juna 1911. Bavi se proizvodnjom računarskog hardvera, softvera, uslugama, hostingom i konsaltingom.

Check Also

Predstavljen prvi prototip pametnih kontaktnih sočiva

Kalifornijski startup Mojo Vision predstavio je prvi funkcionalni prototip pametnih sočiva ikada izrađen. Njihov proizvod …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *