Prihodi budžeta skoro milijardu eura

Dodajte komentar

Prihodi budžeta od januara do jula ove godine iznosili su 997,9 miliona eura, što je osam odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je državni sekretar u Ministarsvu finansija Nemanja Katnić.

On je istakao da su u odnosu na plan po rebalansu, prihodi u tom periodu veći 10,2 miliona, odnosno jedan odsto.

“Najveće pozitivno odstupanje je zabilježeno kod naplate akciza na duvan i duvanske proizvode, 2,1 milion ili 10,2 odsto. Prihodi budžeta u julu naplaćeni su u iznosu od 173,9 miliona, što je 8,3 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U odnosu na plan po rebalansu prihodi su veći 6,2 odsto, kazao je Katnić nakon sjednice Vlade.

Više od  30.000 kontrola

Državni sekretar je, predstavljajući Izvještaj o aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije sa predlogom mjera koji je Vlada juče usvojila, kazao da su nadležni organi obavili više od 30.000 inspekcijskih kontrola, nadzor na unutrašnjem, kao i preglede u spoljnotrgovinskom prometu.

“Na unutrašnjem tržištu je u prvoj polovini godine utvrđeno oko 11.000 nepravilnosti. Izdato je 5.640 prekršajnih naloga i izrečeno oko 2,2 miliona novčanih kazni. Podnešeno je više od 100 krivičnih prijava iz oblasti zloupotreba u privrednoj djelatnosti, a posebno sa akcentom na utaju poreza, ilegalni promet akciznih roba i bespravnu gradnju, naveo je Katnić.

U postupku inspekcijskog nadzora od januara do juna, kako je kazao, izvršeno je 14.000 potpunih kontrola, a ukupne korekcije po tom osnovu iznose oko 48 miliona eura.

“Najveće korekcije su ostvarene po osnovu PDV-a i to 33 miliona, poreza na dobit 2,8 miliona i na dohodak oko 8,6 miliona eura. Vrijednost robe za carinske svrhe, u odnosu na prijavljenu vrijednost, uvećana je oko šest miliona, što je povećalo naplatu carisnkih dažbina za 1,5 miliona eura, rekao je Katnić.

Dug smanjiti ispod 60 odsto

Vlada je na sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, usvojila i Smjernice makroekonomske i fiskalne politike od ove do 2022. godine kojima se predviđa smanjenje javnog duga države na ispod 60 odsto BDP u 2022. godini.

“Neto javni dug je u ovoj godini projektovan na oko 67 odsto BDP-a, i postepeno će se smanjivati do iznosa od 57,6 odsto BDP-a u 2022. Srednjoročni makrofiskalni okvir će, shodno predmetnom dokumentu, karakterisati suficit javnih finansija i nivo javnog duga usklađen sa Mastrihtskim kriterijumom saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću.

Usvojenim smjernicama je projektovan i realni ekonomski rast od od 3,1 odsto u 2019. godini.

“Projektovana prosječna stopa realnog rasta crnogorske ekonomije u periodu od 2020. do 2022. iznosi tri odsto. U periodu 2019. do 2022. kumulativni realani rast BDP-a će iznositi 12,6 odsto. Rast će biti zasnovan na nastavku investicione aktivnosti, diverzifikaciji domaće proizvodnje i izvoza i daljem unaprjeđenju fiskalne pozicije, kazali su u Vladi.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *