Đurišić dobio 46 hiljada eura

Dodajte komentar

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Milica Radović djelimično je usvojila tužbeni zahtjev bivšeg direktora i predsjednika Odbora direktora Montenegro Airlinesa (MA) Zorana Đurišića. Iz Osnovnog suda su za Dan kazali da je usvojen tužbeni zahtjev u dijelu koji se odnosi na neisplaćeno uvećanje zarada po osnovu minulog rada od 2008. do 2013. godineu iznosu od 30.765 eura i zakonsku kamatu u iznosu od 15.574 eura, što je ukupno 46.339 eura.

“Odbijen je tužbeni zahtjev na ime razlike između ugovorene i isplaćene zarade u iznosu od 8.315 eura i zakonske zatezne kamate u iznosu od 5.416 eura i odbijen je tužbeni zahtjev na ime neisplaćenih godišnjih odmora za 2010. i 2011. godinu u iznosu od 6.061 euro sa kamatom od 1.832 eura”, naveli su iz Osnovnog suda.

Đurišić je tužio firmu i tražio obeštećenje od preko 62 hiljade eura. Obeštećenje se odnosi na godišnje odmore, umanjenje zarade za minuli rad i jednokratna umanjenja od 20 odsto u mjesecima smanjenih prihoda kompanije. Osnovni sud je presudu donio 22. jula, a Đurišić se žalio Višem sudu 29. jula.

Vlada je Đurišića razriješila funkcije polovinom 2013. godine, nakon 19 godina upravljanja kompanijom sa pozicija izvršnog direktora i predsjednika borda. Jedno vrijeme je obavljao obje funkcije, što nije bilo u skladu sa propisima.

Tokom ročišta u Osnovnom sudu Đurišić je odgovarajući na pitanja zastupnice MA Bojane Španjević rekao da se ne sjeća da li je tražio godišnji odmor za 2010. i 2011. godinu. Na pitanje zašto tuži kompaniju za odluke o umanjenju plate koje je sam donio i za koje tvrdi da su bile dobre i domaćinske, Đurišić je odgovorio da je to učinio zbog toga što su i ostali tužili i dobili. Španjević je navela da kompanija, usljed njegovih odluka o smanjenju zarada, nije imala nikakvu korist već samo štetu.

Đurišić je na ročištima isticao da je on tvorac te kompanije, da je vodio 20 godina, da je emotivno vezan za nju, ali i da je nezadovoljan kako ga je nova uprava ispratila iz firme.

“Razlozi za tužbu su ti što vidim da je tužilo i dobilo više od 150 radnika, od kojih neki nemaju nikakvih zasluga za njen rad. Mene su ispratili bez i jednog jedinog eura”, istakao je Đurišić.

Kazao je i da je njegova plata bila nepunih 10 hiljada eura i da se odnosila na sve što je radio posao izvršnog direktora, predsjednika borda i koeficijent koji je imao kao doktor tehničkih nauka.

Đurišić je govorio i da je avijacija specifična djelatnost, da je zbog velike odgovornosti radio najteži posao u Crnoj Gori, kao i da je kompaniju stvorio ni iz čega.

“To je posao koji traži da mu se posvetite 24 sata dnevno. Nisam imao godišnji odmor kako treba 20 godina, radio sam i vikendima. Kada se pokvari avion nosio sam majstorima ručak, bio sa njima, dodavao im i alat. Ja sam osnivač te kompanije i doživljavao sam je emotivno, nisam gledao ni koliko radim niti sam vodio računa o tome. Sada kada vidim ko sve uzima napa i kako su mene ispratili, tražim ono što mi pripada”, rekao je Đurišić tokom ročišta u Osnovnom sudu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *