Prosječna plata u junu 516 eura, najveći rast u Državnoj upravi i odbrani

Prosječna bruto zarada u junu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 775 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 516 eura, saopštio je MONSTAT.

Prosječna (neto) zarada u junu u odnosu na prethodni mjesec zabilježila je rast od 0,6 odsto, dok je u junu ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od jedan odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u junu u odnosu na maj zabilježile pad od 0,7 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 1,3 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u junu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Državna uprava i odbrana (4,9 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (4,1 odsto), Obrazovanje (3,4 odsto), Administrativne i pom. uslužne djelatnosti (2,3 odsto), Građevinarstvo (1,6 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,5 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (1,4 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (1,3 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (0,9 odsto), Vađenje ruda i kamena (0,8 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (0,4 odsto).

Pad je zabilježen u sljedećim sektorima: Informisanje i komunikacije (7,8 odsto), Usluge smještaja i ishrane (4,2 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (četiri odsto), Saobraćaj i skladištenje (3,4 odsto), Prerađivačka industrija (dva odsto), Poslovanje sa nekretninama (1,3 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (0,5 odsto) i Trgovina na veliko i malo (0,5 odsto).

Check Also

Popović novi stečajni upravnik Solane

Novi stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju je Miloš Popović, saznaju “Vijesti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.