CBCG: Sastanak sa upravom OTP grupe i Crnogorske komercijalne banke

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa rukovodstvom mađarske OTP grupe i Crnogorske komercijalne banke, koje je predvodio Sandor Csanyi, predsjednik i glavni izvršni direktor OTP grupe.

Na sastanku je bilo riječi o preuzimanju Societe Generale Bank Montenegro AD od strane OTP grupe i daljem postupku integrisanja.

Ocijenjeno je da je ovim angažmanom OTP grupa pokazala ozbiljnu posvećenost crnogorskom bankarskom tržištu. Ova akvizicija je, uz ostvarene rezultate poslovanja, potvrdila i da je OTP grupa veoma značajan subjekt i na međunarodnom bankarskom tržištu. Po riječima predsjednika Csanyi-a, OTP grupa je u prošloj godini ostvarila profit od preko milijardu eura, a prema stresnom testiranju koje je sprovela Evropska centralna banka zauzela je visoko 9. mjesto, što je svrstava u grupu najstabilnijih banaka u Evropi.

Guverner Žugić je izrazio zadovoljstvo planom koji je OTP grupa najavila u vezi sa daljim postupkom akvizicije, posebno u segmentu poboljšanja kvaliteta usluga za klijente, kao i projektnog finansiranja koje će biti usmjereno na valorizaciju resursa kojima Crna Gora raspolaže.

„Projektno finansiranje koje najavljuje OTP grupacija, uz kontinuirano jačanje bankarskog sistema Crne Gore, proširiće ekonomsku bazu, ojačati fiskalnu održivost i dati doprinos finansijskoj i makroekonomskoj stabilnosti i, dalje, rastu domaće ekonomije“, istakao je Žugić.

Na sastanku je dogovoren nastavak saradnje na planu ostvarivanja zajedničkih ciljeva, posebno u dijelu daljeg snaženja bankarskog sistema i finansijske stabilnosti, te pružanja doprinosa dinamiziranju privrednog rasta.

Check Also

PKCG obilježila 93 godine postojanja tradicionalnom dodjelom nagrada

Privredna komora Crne Gore obilježila je 21. aprila svoj dan i prve 93 godine uspješnog …

One comment

  1. Na kraju je guverner morao da primi ovu delegaciju, iako je sve u pozadini radio da ne uđu na vrata CB CG-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *