Telekom objavio poslovne rezultate za drugi kvartal 2019. godine

Dodajte komentar

U prvoj polovini 2019. godine, Crnogorski Telekom zabilježio je rast broja korisnika u gotovo svim segmentima. U poređenju sa istim periodom 2018. godine, korisnička baza rasla je u fiksnom internetu, TV uslugama, mobilnoj telefoniji i ukupnom broju korisnika mobilnog interneta. Isti trend rasta broja korisnika vidljiv je i u poređenju sa prvim kvartalom ove godine.

Ukupni prihodi iznosili su 39,3 miliona eura, što je za 1,4 miliona ili 3,4% manje nego u prvom polugodištu 2018. godine. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), bez specijalnih efekata i nakon najma, iznosila je 13,6 miliona eura, što je 7,8% manje nego u uporednom periodu. Ostvarena je neto dobit od 1,3 miliona evra. Smanjenje dobiti uslovljeno je nižom operativnom dobiti, što je značajnim dijelom posljedica primjene novih računovodstvenih standarda u prethodnoj godini. Pored toga, smanjenje neto dobiti uslovljeno je i većim troškovima amortizacije u 2019. godini zbog značajno većeg obima investicija u prethodnim godinama, što je povećalo ukupnu vrednost kompanije.

Iz Telekoma ističu da je nastavljen rast poverenja i zadovoljstva korisnika iz prvog kvartala ove godine, što najbolje ilustruju rast korisničke baze u gotovo svim segmentima i percepcija korisnika o kvalitetu usluga koje dobijaju od Telekoma.

“Kvalitet mreže i usluga Telekoma najbolje potvrđuju rezultati merenja kvaliteta mobilnih mreža, koje je Agencija za elektronske komunikacije (EKIP) objavila u aprilu ove godine, i prema kojima Telekom ima zvanično najbržu 4G mobilnu mrežu u Crnoj Gori. Takođe želimo da istaknemo zadovoljstvo korisničkim iskustvom, kojem posvećujemo veliku pažnju. Korisnici u Crnoj Gori to prepoznaju, pa nam kontinuirano praćenje korisničkog zadovoljstva pokazuje da Telekom vide prije svega kao kompaniju koja pruža visokokvalitetne usluge, i profesionalnu i efikasnu podršku. Sve to je, vjerujemo, rezultat razvoja infrastrukture u fiksnom i mobilnom segmentu, kao i stalnih inovacija u portfoliju proizvoda i usluga.“ – kazala je Dina Cibulskaja, izvršna direktorica Telekoma.

Širenje pokrivenosti optičkom i Turbo DSL mrežom, veći broj korisnika

Kako bi korisnicima omogućio pristup najkvalitetnijoj mreži, Telekom nastavlja sa širenjem optike i Turbo DSL-a. Optika je sada dostupna u 92 hiljade domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao za 16% u odnosu na prvu polovinu 2018. godine, i iznosio je 18.800. Turbo DSL je dostigao pokrivenost 69 hiljada domaćinstava, dok je priključena 31 hiljada korisnika.

Nastavljen rast broja korisnika mobilnog interneta i postpejd usluga

Telekom je zadržao vodeću poziciju na tržištu u postpejd segmentu, jednako u broju poslovnih i rezidencijalnih korisnika, čime je ispunjen jedan od strateških ciljeva kompanije – kontinuirani rast baze postpejd korisnika. Naime, krajem prve polovine 2019. godine, sa 360 hiljada aktivnih SIM kartica, Telekom ima više postpejd korisnika nego u istom periodu prošle godine. Udio postpejd usluga u ukupnom broju korisnika mobilne telefonije porastao je na 65% (u poređenju sa 61% u istom periodu prošle godine), a broj postpejd kartica je porastao za 14 hiljada (odnosno 7%), najviše na račun pripejd segmenta.

Broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 14 hiljada (oko 8%) i iznosio je 183 hiljade korisnika.

„U ovom kvartalu bili smo prvi operator u Crnoj Gori koji je svojim korisnicima omogućio surfanje internetom pri brzinama do 500 Mbps, u tzv. ‘živoj mreži’, na jednoj od najpopularnijih lokacija u Podgorici. Ovim brzinama smo otišli korak dalje u unapređenju naše 4G mreže. Pored pružanja vrhunskog 4G iskustva, nastavljamo i sa implementacijom pametnih rješenja širom zemlje, obezbjeđujući građanima Crne Gore pristup najnovijim tehnologijama i pozicionirajući se kao lider u tehnologiji i inovacijama, u želji da ostanemo pouzdan partner državi i privatnom sektoru u procesu digitalizacije.“ – zaključuje Cibulskaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *