Kineske SDI u Sjedinjenim Državama pale za 88 odsto u 2018. godini

Strane direktne investicije (SDI) između Kine i Sjedinjenih Država pale su za skoro 60 odsto u 2018. godini u odnosu na godinu ranije.

Ovo pokazuju podaci jedne istraživačke kompanije objavljeni u trenutku kada trgovinski rat između dvije najveće ekonomije i dalje traje.

Kineske SDI u Sjedinjenim Državama pale su za 88 odsto na samo 5,4 milijarde dolara u 2018. godini u odnosu na vrhunac od 46,5 milijardi dolara iz 2016. godine, navodi se u ekonomskom istraživanju kompanije Rodijum Grup.

Prema preliminarnim podacima za period do aprila ove godine, ukupna vrijednost transakcija iznosila je 2,8 milijardi dolara.

U međuvremenu, američke SDI u Kini opale su samo blago i to na 13 milijardi dolara u 2018. godini sa 14 milijardi dolara godinu ranije, prenosi RT.

“Činjenica da su SDI tako oštro pale je zapravo odraz pogoršanja ekonomskih odnosa između SAD i Kine. SAD ne vjeruju Kinezima, a Kina ne vjeruje SAD”, rekao je za “Njujork tajms” Esvar Prasad, bivši šef odjeljenja Međunarodnog monetarnog fonda u Kini.

Prema nedavnom istraživanju američke Nacionalne asocijacije za nekretnine, kineski kupci su smanjili kupovinu nekretnina u Americi za 56 odsto na 13,4 milijarde dolara u godini zaključno sa martom.

“Obim pada je prilično upečatljiv, što ukazuje na manje povjerenje u posjedovanje imovine u SAD”, ocijenio je Lorens Jun, glavni ekonomista iz te Asocijacije.

Ipak, Kina je od aprila 2018. do marta 2019. ostala najveći strani kupac američkih nekretnina.

Dvije zemlje su u trgovinskom ratu od prošle godine, kada je Vašington uveo 25-procentne tarife na kineske tehnološke proizvode vrijedne 50 milijardi dolara, što je dovelo do sličnog odgovora Pekinga.

Od tada, dvije strane su razmijenile nekoliko uzajamnih rundi carina. U junu, Trampova administracija povećala je na 25 odsto tarife na 250 milijardi dolara vrijednu kinesku robu, a Kina je uzvratila povećanjem carina do iste stope na 5.000 američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

SAD i Kina su se dogovorile da neće uvoditi nove tarife nakon razgovora lidera dvije zemlje na marginama samita G20 prošlog mjeseca.

 

Check Also

Istekao rok za uplatu poreskog duga, ŽPCG prijeti stečaj

Ni nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika menadžmenta i sindikata Željezničkog prevoza sa ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *