Radunović: Prva rata “Exim” banci za autoput iznosi 66 miliona dolara

Dodajte komentar

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da će prva godišnja rata „Exim“ banci za izgradnju auto puta iznositi 66 miliona dolara, i da će kineskoj banci biti isplaćena u julu 2021. godine. Odgovarajući na poslanička pitanja on je podsjetio da je period otplate kredita za izgradnju auto-puta 20 godina sa grejs periodom od šest godina.

„Sredstva za te namjene biće planirana u godišnjem budžetu za 2021. godinu na poziciji otplate duga nerezidenata a sama obaveza biće regulisana iz sredstava tekućeg budžeta, depozita i drugog vida finansiranja a eventualno i kreditnih sredstava zavisno od raspoloživih sredstava“, kazao je Radunović odgovarajući poslaniku Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću koji je pitao kada stiže prva rata, koliki je njen iznos i kako će je Vlada platiti.

Medojević je upozorio da izgradnja auto-puta kasni i istakao da su troškovi povećani za 100 miliona eura. Kazao je i da su kineske kompanije zbog toga povlašćene u Crnoj Gori.

„Kineski investitori ne plaćaju PDV, tamo ne može da uđe policija ni državna bezbijednost. Ne odgovaraju nizašta u Crno Gori. Vidjeli ste šta su uradili od Tare. Niko ne kotroliše šta prenose u kontejnerima i gdje se to prodaje“, kazao je Medojević.

On je rekao i da je stvarna vrijednost dionice Smokovac-Mateševo 500 miliona eura, ističući da bi kineske kompanije od Vlade mogle tražiti vlasništvo nad dionicom nakon što naplate tu sumu.

„Garancija ovog kredita je država Crna Gora i njena imovina a kineske kompanije mogle bi tražiti da budu vlasnik objekta koji su gradile, a prethodnpo naplati od držae cjeloupan trošak gradnje, To je kinskeski stil“, kazao je Medojević, na šta je radunović odgvoorio da se ne može desiti da kineska kompanija postane vlasnik auto-puta.

„To se može desiti ako se izglasa u ovom parlamementu i on odluči da tako nešto uradi. Nigdje se ugovorom nije obavezala Crna Gora da se uspostavi hipoteka na imovinu gdje se izvode radovi. Te tvrdnje su nam pravile veliki problem i u razgovorima sa svjetskom bankom i MMF-om, ali nisu tačne“, kazao je Radunović.

Odgovarajući na pitanje Ane Nikolić (DPS) Radunovć je kazao da je ukupan priliv stranih direktnih investicija prošle godine iznosio 858, 1 milion. On je kazao da je to 38 odsto više nego 2017. godine, navodeći da je Crna Gora u regionu najbolje plasirana po stranim ulaganjima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *