Koliko engleski timovi u Premijer ligi zarađuju od sponzorskih ugovora?

Dodajte komentar

Premijer liga Engleske predstavlja najviši rang u engleskom fudbalu. Sponzorstvo u Premijer ligi je uvedeno 1993. godine.

Englezi su maheri kada je u pitanju ugovaranje pozamašnih svota novca sa bogatim sponzorima, koji ne propuštaju priliku da se reklamiraju na dresovima najboljih klubova na planeti.

U predstojećoj sezoni engleskog fudbalskog šampionata, 20 timova koji čine Premijer ligu, od sponzora će zaraditi ukupno 349,1 milion funti.

Prošle sezone timovi Premijer lige su od sponzora zaradili 313.6 miliona funti.

Iako prethodniih godina nije ostvarivao zapažene fudbalske rezultate ni u Engleskoj ni na međunarodnoj sceni, Mančester junajted ima najbolji sponzorski ugovor od svih timova Premijer lige.

Od 2014. godine sponzor zvanično najpopularnijeg kluba na svijetu Mančester junajteda je američki proizvođač automobila – Ševrolet.

Prema važećem ugovoru, Ševorlet će u sezoni 2019-2020 na ime sponzorstva na račun Mančestera uplatiti 64 miliona funti, sedam više nego prethodne sezone.

Sponzorski ugovor između avio kompanije Etihad i aktuelnog šampiona Premijer lige, ekipe Mančester Sitija vrijedi 45 miliona funti.

Jedini tim od 20 premijerligaša koji ima sponzorski ugovor sa kompanijom iz Britanije jeste osvajaš ovogodišnje Lige šampiona – Liverpul.

Liverpul i Standard Čertered, kompanija koja dolazi iz bankarskog sektora, imaju ugovor vrijedan 40 miliona funti.

Većina kompanija koje sponzorišu najbolje timove u Engleskoj, bave se kockanjem i one će biti glavni sponzori 10 timova Premijer lige.

Na fotografiji ispod možete pogledati cijelu listu klubova i njihovih primanja na ime generalnog sponzora za sezonu 2019-2020.

R.V., Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *