Intervju: Radovan Radulović, izvršni direktor kompanije Montenomaks C&L

“Kompanija Montenomaks Control & Logistics posvećenošću i kontinuiranim radom na unapređenju svojih usluga iz godine u godinu postiže sve bolje poslovne rezultate i gradi prepoznatljiv imidž. Percipirani smo kao kompanija koja je vrijedan oslonac svim klijentima u oblasti logistike, kako u Crnoj Gori tako i van njenih granica,“ kazao je za Glasnik Privredne komore Crne Gore Radovan Radulović, izvršni direktor kompanije Montenomaks C&L.

Od svog osnivanja, 1999. godine, Montenomaks C&L ima kontinuiran razvoj, koji se kretao u pravcu zaokruživanja usluge i postizanja svjetski priznatih standarda.Koje su to usluge koje pružate klijentima?

Radulović: Razvoj kompanije iziskuje velika ulaganja, ali i odgovoran pristup zahtjevima tržišta. Poslovanje usmjeravamo u pravcu svjetskih trendova u oblasti logistike. S tim u vezi se i usluge koje nudimo kreću ka što uspješnijem i savremenijem rješavanju potreba naših klijenata. Zahvaljujući timu eksperata Montenomaksa vršimo usluge integrisane logistike, od transporta,regulisanja carinskih dokumenata i skladištenja, do manipulacije robom (VAS) i distribucije do krajnjeg korisnika.

Naveli ste usluge integrisane logistike kao dio svoje prakse. Šta se tačno podrazumijeva pod terminom “integrisana“ i koje su njene prednosti?

Radulović: Investicija u Distributivno logistički centar u Danilovgradu, u okviru kojeg funkcioniše Carinska ispostava Danilovgrad omogućila nam je da, od 2011. godine, ponudimo tržištu integrisanu uslugu i preuzimanje kompletne brige o robi klijenata, po čemu je Montenomaks jedinstven u Crnoj Gori.

Danas, integrisana logistička usluga Montenomaksa objedinjuje međunarodni transport, carinsko posredovanje, skladištenje, manipulaciju robom i distribuciju do krajnjeg korisnika. Pored toga, Montenomaks nudi i usluge kurirske službe na teritoriji cijele Crne Gore.

Za bezbjednost i kvalitet robe zadužen je tim od 140 odgovornih i stručnih ljudi, koji svojom efikasnošću i energijom Montenomaks čine pouzdanim partnerom na domaćem i regionalnom trzištu.

Šta obuhvata usluga skladištenja i po čemu je Montenomaks C&L vrijedan partner kompanijama kojima su te usluge neophodne?

Radulović: Za mnoge kompanije, skladištenje predstavlja jedan od izazova u lancu dopremanja robe od polazne do krajnje tačke. Kada je riječ o specifičnoj robi koja zahtijeva posebne uslove, od velike važnosti je da ih kompanija koja tu uslugu pruža adekvatno ispuni.

Distributivno logistički centar, gdje je ujedno i sjedište kompanije Montenomaks, nalazi se u Danilovgradu na površini od 20.000 m². Kompanija raspolaže sa 10.500 m² skladišnog prostora, i to 7.000 m² u Podgorici i 3.500 m² u Danilovgradu. Kapaciteti su 10.000 paletnih mjesta u savremenim visokoregalnim paletnim sistemima
(PAL RACK) i 1.500 m² blok lagera za nepaletizovanu robu. Skladišta su opremljena najsavremenijom skladišnom opremom i tehnologijom, uključujući WMS Gold i tehnologiju za komisioniranje robe putem glasovnih komandi – Pick by Voice.

Bez obzira na to o kojoj vrsti robe je riječ, skladišni prostori Mon tenomaksa vam nude opciju skladištenja u ambijentalnom i temperaturnom režimu ( (0°C do +8°C i +10°C do +20°C). Na taj način možemo da ispratimo i sve posebne zahtjeve koje određena kategorija robe može da ima.

U okviru Distributivno-logističkog centra u Danilovgradu registrovano je Javno Carinsko skladište tipa “A” sa dozvolama i primijenjenim standardima za skladištenje svih vrsta roba široke
potrošnje. Zbog čega je takvo skladište važno?

Radulović: U skladu sa Uredbom o sprovođenju carinskog zakona tu se obavljaju poslovi odvajanja robe za parcijalno carinjenje i tranzit, uzimanja uzoraka prema zahtjevima inspekcijskih organa, kao i skladištenja robe do konačnog odobrenja. U zavisnosti od potrebe klijenta, roba se može skladištiti po danu, sedmici ili mjesecu, nakon čega se transportuje u poslovnice Montenomaksa redovnim dnevnim linijama, a odatle distribuira do krajnjeg korisnika, u najkraćem mogućem roku.U svim skladištima su instalirani video i alarmni sistem, kao i fizičko obezbjeđenje, što garantuje sigurnost uskladištene robe u svim našim skladištima. Uskladištena roba je osigurana od svih rizika do pune vrijednosti.

Još jedna od usluga koje nudi kompanija Montenomaks C&L je i zbirni drumski transport. Koliko se crnogorske kompanije odlučuju za ovu uslugu i koje su to situacije u kojima je ovakva usluga najbolji izbor?

Radulović: Zbirni drumski transport znači da se na jednom mjestu skladište sve pošiljke, a onda se u istom kamionu zajedno otpremaju do svojih krajnjih destinacija.Kada se pošiljka isporučuje na više lokacija u zemlji ili regionu, zbirni drumski transport pruža veliku fleksibilnost. U saradnji sa inostranim partnerima, Montenomaks organizuje transport iz svih evropskih destinacija, u roku od 7 radnih dana od trenutka prijema narudžbe, do njene
konačne isporuke. Na godišnjem nivou realizuje se preko 3000
transportovanih pošiljki.

Organizacijom pet redovnih zbirnih linija obezbjeđuje se da pošiljka brzo i sigurno stigne na željenu adresu. Redovne zbirne linije iz Srbije, Bosne, Hrvatske, Kosova i Albanije uključuju 13 vozila sedmično. Iz Zapadne i Centralne Evrope, direktne linije kreću ka Crnoj Gori tri puta sedmično, preko platformi u Austriji i Hrvatskoj.

Više od 20 godina iskustva i preko 60.000 obrađenih predmeta godišnje učinili su Montenomaksprvim izborom kompanija u Crnoj Gori i dokaz da je kompanija na pravom putu razvoja. Kako vidite budućnost kompanije i šta su naredni koraci u razvoju koji bi bili od važnosti za poslovanje crnogorskih kompanija?

Radulović: Kao što sam na početku istakao, Montenomaks je kompanija koja postoji od 1999. godine, a već 14 godina sam na njenom čelu. Stoga, znam da je svaka godina nosila nove izazove, ali i nove ideje koje su kasnije postale uspješna praksa. Siguran sam da vrijeme pred nama koje je u znaku tehnoloških promjena nosi i
nove trendove u oblasti logistike.

Od juna 2017. godine smo postali dio Nelt Grupe koja uspješno posluje na 11 tržišta, na 2 kontinenta. To je učvrstilo poziciju Montenomaksa na domaćem i otvorilo mogućnost i za širenje na inostrano tržište, prvenstveno tržište zemalja u regionu. Zahvaljujući tom vjetru u jedra, vjerujemo da ćemo ubrzo postati prepoznati kao
regionalno respektabilna kompanija

Check Also

Analiza poslovanja kompanija koje čine sastav indeksa MNSE10 na kraju III kvartala 2019. godine

Montenegroberza AD Podgorica je na osnovu devetomjesečnih finansijskih iskaza emitenata za 2019. godinu, odradila analizu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *