Brandes Investment Partners kupio 5,21 posto dionica Addiko banke

Brandes Investment Partners, L.P. iz San Diega stekao je 5,21 posto dionica Addiko banke AG.

Ovo se navodi u jučerašnjoj obavijesti ovog investitora koju je podnio u skladu sa obavezom koju nameće regulator tržišta kapitala o izvještavanju o stjecanju više od 5 posto dionica.

Brandes Investment Partners stekao je 15. jula 1.016.619 dionica Addiko banke, a Banka ima ukupno 19.500.000 dionica, piše Indikator.ba

Addiko banka je putem javne ponude dionica prodala 55 posto dionica banke institucionalnim investitorima. Investitorima je u javnoj ponudi ponuđeno 10,7 miliona dionica po cijeni od 16 eura po dionici.

Za sada nije obznanjeno ko su novi vlasnici, a u službenom listingu Bečke berze još uvijek se kao vlasnik navodi luksemburška kompanija AI Lake koja je u ime Advent Interantionala i Evropske banke za obnovu i razvoj prije javne ponude upravljala sa 100,00 posto kapitala Addiko banke.

Jedino što je na stranicama Bečke berze dostupno jesu obavijesti o sticanju dionica od menadžera Banke, uključujući i prvog čovjeka Razvana Munteanua.

Tako je u četiri odvojena dokumenta saopćeno da su Johannes Proksch, Csongor Bulcsu Németh, Razvan Munteanu i Markus Krause 10. jula kupili po 44.577 dionica po cijeni od 16 eura po dionici.

Sticatelj dionica Addiko banke Brandes Investment Partners je dobro poznato investicijsko savjetodavno preduzeće koje upravlja imovinom institucionalnih i privatnih klijenata širom svijeta.

Check Also

Poreska uprava: U junu naplaćeno 90,61 milion eura

Poreska uprava (PU) je u junu naplatila bruto iznos od 90,61 milion eura, što je …

One comment

  1. Svaki od direktora koji su ostali i nakon rebrendinga su sporni politički foliranti u biznisu. Nema spasa za ovu gruapciju. Vazda u skutima baćuški, korupcije i galicijskih podmetačina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *