Marković: Crnogorski turizam je u punom zamahu

Dodajte komentar

Premijer Duško Marković je kazao da je crnogorski turizam u punom zamahu i da zbirni podaci za privatni i koletivni smještaj za prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da prvi put u istoriji, registurjemo više od milion noćenja u tom periodu.

Podaci Centralne banke, kako je istakao, pokazuju da su za četiri mjeseca ove godine ostvareni direktni i indirektni prihodi od turizma u iznosu od 80, 7 miliona eura, ili 13 odsto više nego u istom periodu u 2018.godini.

Premijer je istakao da je Crna Gora je prošle godine u odnosu na 2015. godinu ugostila 82 odsto više turista iz Njemačke, 108 odsto više iz Velike Britanije i 69 odsto više iz Francuske:

“I u maju ove godine najviše turista je bilo iz Njemačke i Francuske”.

Na sjeveru su se, kako je kazao, stvorili uslovi za dobijanje prvih hotela sa pet zvjezdica, navodeći da će na lokaciji hotela “Durmitor “, kompanija “Aman” na jesen početi izgradnju novog hotela sa pet zvjezdica.

Predsjednik Vlade je kazao da Crna Gora ima 140 hotela više u odnosu na 2006.godinu do danas, navodeći da je u poslednje dvije godine izgrađeno 35 hotela:

“U poslednjih 12 godina je praktično svakog mjeseca izgrađen po jedan hotel visoke kategorije”.

Od 2016.godine je, kako je kazao, uloženo za velike razvojne projekte na primorju uloženo preko pola milijadre eura.

On je kazao da je mnogo neprovjerenih kampanja o turističkoj sezoni, navodeći da se najviše ponavlja ona o propasti sezone:

“Sve bolji bilansi takvu kampanju čine besmislenom”, rekao je Marković.

Prošla godina je, kako je istakao,  bila rekordna sa zaradom od preko milijarde eura, kada je državu posjetilo više od milion turista.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić je pitao premijera kako ocjenjuje aktuelnu turisticku sezonu i domete Vlade kada je u pitanju sektor turizma u dosadasnjem mandatu, te da li uspijevaju da ispune ono što su strateški clljevi u oblasti turizma.

On je kazao da Podgorica, “koja nema previše turističkog potencijala”, svake godine bilježi rast broja turista za deset odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *