Guverner Žugić učestvovao na konferenciji u Dubrovniku

2 komentara

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji na temu “Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošćuu Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi”, koja je, u organizaciji Hrvatske narodne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, održana u Dubrovniku, 14. i 15. jula.

Konferenciju su otvorili guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i zamjenik generalnog direktora MMF-a Tao Zhang, uz govor dobrodošlice hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Glavna tema konferencije odnosila se na ograničenja ekonomskog rasta u zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope, kao posljedica demografskih promjena, posebno u oblasti tržišta rada. Učesnici konferencije su saglasni u ocjeni da nedostatak vještina, neprilagođenost između ponude i tražnje, starenje i migracioni trendovi predstavljaju izazove za ubrzanje dugoročnog rasta, fiskalnu održivost i životni standard ovih zemalja.

„Iako je prisutan trend rasta broja zaposlenih i snižavanja stope nezaposlenosti, što je potvrda ubrzanog ekonomskog razvoja, Crna Gora se, kao i ostale zemlje iz okruženja, suočava sa pomenutim izazovima vezanim za tržište rada“, istakao je guverner Žugić. Po njegovom mišljenju, krucijalni problem crnogorskog tržišta rada je strukturna nezaposlenost, prouzrokovana neusklađenošću tražnje, sa jedne strane, i obrazovnih profila koje obezbjeđuje sistem formalnog obrazovanja, sa druge strane. Osim toga, prisutni su problemi sive ekonomije i negativnih demografskih kretanja, kao i tzv. „odliva mozgova“.

U nastavku diskusije, razgovarano je o mogućim načinima prevazilaženja prepoznatih problema, kroz definisanje adekvatnih politika koje bi obezbijedile unapređenje stanja na tržištu rada što bi stvorilo uslove da ljudski kapital i znanje budu osnovni razvojni faktori, odnosno pokretači razvoja ekonomije.

Skupu u Dubrovniku prisustvovali su najviši zvaničnici centralnih banaka i ministarstava finansija i rada zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope, predstavnici MMF-a, Svjetske banke, Evropske komisije i brojni stručnjaci iz oblasti ljudskih resursa.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Žugiću, koji je debelo kompromitirao i unizio državu, CBCG i DPS – za kojeg Amerikanci, Britanci, Nijemci, Evropska komisija i medjunarodne finansijske institucije uporno mjesecima, kolektivno i eksplicitno traže da bude povučen iz CBCG na ključnim adresama u drzavi – je odzvonilo – odlučeno na Predsjedništvu juče.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *