EK otvara detaljnu istragu protiv Amazona

Dodajte komentar

Evropska komisija objavila je danas da otvara detaljnu istragu o američkom gigantu u onlajn trgovini Amazonu oko sumnje da krši evropske mjere za zaštitu konkurencije koristeći podatke nezavisnih prodavaca koji prodaju preko njegovog sajta.

“Odlučila sam vrlo pažljivo da razmotrim trgovinsku praksu Amazona i njegovu duplu ulogu kao mjesto trgovanja i prodavca, da provjerim da li ta kompanija poštuje propise EU za zaštitu konkurencije”, rekla je evropska komesarka za ta pitanja Margaret Vestager u saopštenju.

Dankinja čija služba je već istraživala rad Epla, Fejsbuka, Gugla i Amazona, na meti je kritike američkog predsjednika Donalda Trampa koji je optužuje da mrzi SAD zato što je više puta izrekla kazne američkim firmama.

Amazon je u imejlu proslijeđenom Frans presu naveo da će u potpunosti sarađivati sa Evropskom komisijom.

Amazon prodaje direktno proizvode preko svog internet sajta ali takođe stavlja na raspolaganje nezavisnim prodavcima mjesto na tržištu nazvanom “Marketplejs” (Marketplace), preko koga oni mogu da prodaju potrošačima.

“Pružajući tržišni prostor nezavisnim prodavcima Amazon stalno skuplja informacije o aktivnostima koje se sprovode na njegovoj platformi”, navela je Komisija.

Otvaranje ove detaljne istrage uslijedilo je poslije preliminarne istrage počete prije nekoliko mjeseci gdje se pokazalo da je američki gigant koristio osjetljive podatke o prodavcima, njihovim proizvodima i transakcijama u svjetlu konkurencije.

“Otvaranje zvanične istrage ne pretpostavlja njen ishod”, navela je Evropska komisija mada kazne u slučaju da se utvrdi da se krše antimonopolski propisi Unije mogu da idu i do deset odsto od obrta firme.

Amazon je već bio pod istragom Komisije koja je od te kompanije tražila 2017. godine da vrati Luksemburgu 250 miliona eura za nadoknadu poreskih olakšica koje je koristio.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *