Najstarija putnička agencija na svijetu u problemima, traži pomoć od 940 miliona

Britanska putnička agencija Thomas Cook pregovara s najvećim dioničarom Fosun Tourismom i zajmodavcima o finansijskoj injekciji od 750 miliona funti (940,9 miliona dolara) kako bi premostila teškoće pogoršane slabom potražnjom na evropskom tržištu.

Najstarija putnička agencija u svijetu suočava se s padom potražnje za paket aranžmanima, visokim dugovima i posljedicama vrućeg prošlogodišnjeg ljeta u Evropi koje je rezultiralo smanjenim rezervacijama.

Danas su objavili da su im rezervacije paket aranžmana za ljetni odmor smanjene devet posto, a one u poslovanju sa avio prevozom putnika tri posto, zbog čega će vjerovatno u drugoj polovini godine zabilježiti nižu operativnu dobit nego u istom razdoblju prošle godine.

Stoga su najvećem dioničaru Fosun Tourismu predložili da preuzme kontrolu nad temeljnim poslovanjem s paket aranžmanima, čime bi stekao i manjinski udio u poslovanju sa avio prevozom putnika.

Razmatraju i mogućnost prodaje poslovanja za avio prevoz i ogranka u nordijskim zemljama.

Ove su godine odlučili da sprovedu stratešku analizu poslovanja a u međuvremenu ih je zateklo naglo zaoštravanje izazova na evropskom tržištu putovanja.

Novac će Thomasu Cooku omogućiti pripremu nadolazeće zimske sezone i fleksibilnost kod ulaganja u poslovanje.

Ove je godine tržišna kapitalizacija londonske kompanije više nego prepolovljena i trenutno iznosi oko 225 miliona dolara. Neposredno nakon uvrštenja dionica u berzansku kotaciju 2007. godine iznosila je oko četiri milijarde dolara.

U posljednje su vrijeme u više navrata upozoravali na moguće slabije poslovne rezultate, budući da su zbog slabe potražnje bili prisiljeni da pojačaju promotivne aktivnosti i ranije ponude popuste i akcije no što im je do sada bio običaj.

Prošle su godine u poslovanju s paket aranžmanima zabilježili 11 miliona klijenata i prihode od 7,4 milijarde funti. Odjel avio prevoza, koji uključuje i njemačkog prevoznika Condor, ostvario je prihode od 3,5 miliona funti.

Check Also

Kompanija Carine potpisala ugovor sa Iberostarom: Pozitivne implikacije po turizam Crne Gore (video)

Kompanija “Carine”, potpisala je ugovor sa španskim turoperatorom “Iberostar”. Ta saradnja, kako je ocijenio vlasnik …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *