Nezvanično: Prodato 55 odsto Addiko banke

Dodajte komentar

Danas je na bečkoj berzi prodato 55 odsto akcija balkanske bankarske grupe Addiko bank, po cijeni od 16 eura po akciji.

Kupci su institucionalni investitori koji su uspjeli da spuste planiranu cijenu akcija sa raspona od 19 do 23 eura, koliko su vlasnici banke, američki fond Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekivali, na 16 eura.

Tako su prodavci, umjesto planiranih prihoda od prodaje između 185 i 224 miliona dobili nešto više od 160 miliona eura, prenosi Investitor.

Nakon prodaje, akcije Addiko banke biće izlistane na Bečkoj berzi.

Advent i EBRD ponudili su u inicijativnoj javnoj ponudi (IPO) 9.750.001 dionica, što iznosi 50 odsto plus jednu dionicu, ali je i ostatak bio na raspolaganju potencijalnim kupcima.

Addiko Bank je investitore pokušača da privuče i bonusom na dividende.

Citigroup, koji koordinira javnu ponudu, očekuje da će akcionari od dividendi u naredne tri godine imati dodatnih 182 miliona.

Kao regularna dividenda ove godine isplanirano je 40 miliona eura, a posebna dividenda u iznosu od 60 miliona očekuje se iduće godine. U ostale dvije godine ostatak će se raspodijeliti bez posebnih plaćanja.

Addiko banka je bankarska grupa nastala iz nekadašnje Hypo Alpe-Adria banke, koju je država Austrija krajem 2009. godina nacionalizacijom spasila od bankrota. Pet godina kasnije, krajem 2014, država je grupu prodala fondu Advent i EBRD-u za 200 miliona eura.

Addiko banka posluje i u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *