Retro biznis: Električni “fićo” na skopskim ulicama

Na ulicama glavnog grada Sjeverne Makedonije Skoplja još uvijek se mogu vidjeti nekadašnje popularne “zastave 750”. Sada su i nečujne, jer ih pokreće električni motor. Riječ je o novom biznisu kojeg su pokrenuli preduzeću BB Classic uz podršku vlade.

Svijetloplavi “fićo” nečujno vozi ulicama Skoplja i podsjeća na vremena Jugoslavije, izvijestili su u reportaži u Automotive News Europe, gdje su, u vezi s električnom zastavom 750 naglasili priču o poslu u kojem je riječ o preradi starih automobila u električne.

Lokalna kompanija BB Classic sa sjedištem u Skoplju to čini uz pomoć vladinog fonda za inovacije, koji je dijelom namijenjen promovisanju ekološki prihvatljivih tehnologija.

Sjeverna Makedonija, koja želi da pristupi Evropskoj uniji, a gdje će stroža pravila o emisijama stupiti na snagu 2020. godine, bori se s jakim zagađenjem vazduha uzrokovanim emisijama automobila i ugljena. Takođe planiraju subvencije za kupovinu automobila sa manje štetnih emisija.

Direktor BB Classic Cars Milorad Kitanovski kaže da je preoblikovana “zastava 750”, proizvedena u srpskom Kragujevcu ranih šezdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog vijeka, ista ili bolja od izvorne.
“Motor ima mnogo veći potencijal za mnogo veći kapacitet i brzine. Međutim, maksimalnu brzinu smo ograničili na 120 km / h”, rekao je Kitanovski.

Obrađeni automobili opremljeni su električnim motorima koje proizvodi njemački Kessler, koji ima fabriku u Sjevernoj Makedoniji.

Kitanovsky nije rekao koliko je kompanija uložila u konverziju.

Automobil može voziti 150 km s jednom punjivom baterijom, dok je vrijeme punjenja oko tri sata s kućnim punjačem i samo 15 minuta s brzim punjačima.

“Trošak tri sata punjenja je manji od 1 euro, za 10 kilovata, koliki je kapacitet baterije”, kaže Kitanovski.

Nije jeftin

Cijena je oko 20.000 eura, a kompanija je prvenstveno okrenuta međunarodnim kupcima. Porešenja radi, Porsche Makedonija nudi električne automobile Volkswagen e-up i e-golf za 25.000 eura ili 37.000 eura.

Check Also

Minimalna potrošačka korpa u oktobru iznosila 645,10 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar ove godine iznosila je 645,10 eura. Od ukupne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *