Javno objavili 7.663 neisporučenih poreskih rješenja

Dodajte komentar

Uprava lokalnih javnih prihoda objavila je na internet stranici Glavnog grada poreska rješenja o utvrđenom porezu na nepokretnost za 2018. godinu koja poreskim obveznicima nijesu uručena, piše Dan a prenosi RTCG.

U pitanju je 7.663 rješenja u kojima je za svakog vlasnika nepokretnosti ponaosob naznačeno ime i prezime, površina objekta koji je oporezovan, adresa na kojoj se nepokretnost nalazi ali i iznos ukupnog godišnjeg poreza za taj objekat.

U poreskim rješenjima nijesu naznačeni matični brojevi vlasnika nepokretnosti, niti njihove adrese.

Rješenja se nalaze na sajtu podgorica.me u odjeljku “javno oglašavanje rješenja”.

Među onima kojima Uprava lokalnih javnih prihoda nije uručila poreska rješenja su između ostalih vlasnici nepokretnosti u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, Ulici žrtava fašizma, u Doljanima, Bijelom polju, Goljemadima, na Zlatici, Zabjelu…

Uputstva…

U dokumentima je ispod uputstva o pravnoj zaštiti naznačeno i kada su ona objavljena.

“Datum objavljivanja je 5. jul 2019. godine. Datum isteka roka 16. jul 2019. godine. Neposredan uvid u obrazloženje rješenja može se izvršiti u Upravi lokalnihjavnih prihoda, Ulica Vuka Karadžića broj 16 kojom prilikom poreskom obvezniku se na njegov zahtjev može predati primjerak rješenja sa obrazloženjem”, piše u svim rješenjima koje je potpisao Milan Šupić, direktor Uprave lokalnih javnih prihoda.

Nakon što istekne rok koji je određen smatra se da je poresko rješenje uručeno vlasniku.

Uprava lokalnih javnih prihoda je 23. maja objavila obaveštenja za sve poreske obveznike kojima nijesu uručena rješenja o utvrđenom porezu na nepokretnost za 2018. godinu. Tada su objavljena 28.882 javna obavještenja u kojem je za svakog vlasnika nepokretnosti ponaosob naznačeno ime i prezime, adresa kao i obavještenje da u roku od deset dana dođu u Upravi lokalnih javnih prihoda i lično izvrše uvid u poresko rješenje.

Milan Šupić tada je objasnio zbog čega su se odlučili na ovakav korak.

“Uprava lokalnih javnih prihoda Glavnog grada, shodno članu 87 Zakona o upravnom postupku, vrši dostavljanje javnim obavještavanjem rješenja o utvrđenom porezu na nepokretnosti za 2018. godinu od 30. aprila 2018. godine. Budući da dostavljanje predmetnog akta nije bilo moguće izvršiti na jedan od načina propisanih članova 84 i 85 Zakona o upravnom postupku, ova Uprava vrši dostavljanje akta javnim obavještavanjem, odnosno njegovim objavljivanjem na oglasnoj tabli Uprave, na internet stranici Glavnog grada i na portalu eUprave”, saopštio je ranije Šupić.

U prošloj godini uručeno 79.271 rješenje

Uprava lokalnih javnih prihoda u prošloj godini uručila 79.271 poresko rješenje o utvrđenom porezu na nepokretnost.

Kako je ranije saopštio Milan Šupić, Uprava nije uspjela da uruči 28.882 poreska rješenja, te su na internet stranici Glavnog grada okačili javna obavještenja za sve poreske obveznike kojima nijesu uručena rješenja o utvrđenom porezu na nepokretnost za 2018. godinu.

Advokati smatraju da se objavljivanje spiska poreskih obveznika po utvrđenom porezu na nepokretnosti za 2018. godinu na internet stranici Glavnog grada, kao i na oglasnoj tabli Uprave lokalnih javnih prihoda ne može smatrati da je dostava poreskih rješenja izvršena. Oni smatraju da su morala biti objavljena rješenja.

Rješenja se, kako su ranije kazali advokati moraju dostavljati lično u skladu sa članom 84 Zakona o upravnom postupku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *