British Airways kažnjen 183 miliona funti zbog krađe finansijskih podataka

Britanski organ zadužen za zaštitu ličnih podataka (ICO) odredio je kaznu od 183 miliona funti aviokompaniji Britiš ervejz (British Airways) poslije krađe finansijskih podataka nekoliko stotina hiljada putnika tokom 2018. godine.

“Iznenađeni smo i razočarani odlukom ICO-a”, izjavio je generalni direktor britanske aviokompanije Aleks Kruz i dodao da je Britiš ervejz brzo reagovao na krivično djelo krađe ličnih podataka svojih klijenata.

Vili Volš, generalni direktor IAG, matične kompanije Britiš ervejza, izjavio je da će razgovarati sa predstavnicima ICO-a o eventualnom žalbi na odluku o finansijskom kažnjavaju.

Britiš ervejz je krajem septembra 2018. godine saopštio da je bio meta hakerskog napada, poslije kompjuterskog kvara. Kompanija je tada prijavila krađu finansijskih podataka oko 380.000 klijenata. Potom je mjesec dana kasnije navelada da se krađa odnosi na podatke 244.000 kliijenata, a ne 380.000.

Ukradeni su podaci sa ličnim imenima, kućnom i elektronskom adresom klijenata kao i podaci bankarskih kartica, sa brojem računa, datumom isticanja kartice i zaštićenog koda od tri broja.

Kompanije je kasnije saopštila da su ranije ukradeni podaci drugih klijenata, njih oko 185.000.

Kazna Britiš ervejzu od tačno 183,390 miliona funti (204 miliona eura) predstavlja 1,5 odsto godišnjeg poslovanja kompanije 2017. godine.

Kompanija je ranije navela da će novčano nadoknaditi oštećene klijente. Danas je Britiš ervejz ponovio da nije dobio nijednu informaciju o kradji novca klijenata čiji su podaci ukradeni.

Check Also

Izi Džet obustavlja sve komercijalne letove

Britanska niskotarifna avio-kompanija Izi Džet saopštila je da će morati da obustavi letove svih svojih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *