Deponentima Atlas banke isplaćeno 68,28 miliona

Deponentima Atlas banke u stečaju isplaćeno je 68,28 miliona eura ili 75,74 odsto garantovanih depozita, saopšteno je iz Fonda za zaštitu depozita (FZD).

Iz Fonda je Mini potvrđeno da je do srijede isplaćeno ukupno 68,28 miliona eura za 8,69 hiljada deponenata. Isplata, kako su precizirali, teče bez zastoja kako za rezidente, tako i za nerezidente.

– Ovih dana je prisutan veći broj deponenata nerezidenata, koji koriste priliku da tokom korištenja godišnjih odmora iskoriste i pravo na isplatu garantovanih depozita. Očekujemo da će dio rezidenata koji žive i rade u inostranstvu, takođe tokom ljetnje sezone preuzeti svoj garantovani depozit, naveli su iz Fonda.

Oni su, odgovarajući na pitanje da li je bilo prigovora prilikom isplate, kazali da je do sada uložen 21 prigovor, od kojih su, nakon provjere navoda kod stečajnog upravnika Atlas banke, četiri prigovora prihvaćena kao opravdani.

– Na rješenja o isključivanju iz prava na isplatu garantovanih depozita za Atlas banku u stečaju imamo 19 tužbi Upravnom sudu. Radi se o deponentima za koje je Fond utvrdio da predstavljaju povezana lica ili se radi o organima i organizacijama države ili lokalne uprave, naveli su iz FZD-a.

Deponenti, kako se dodaje, ističu da nijesu povezana lica ili da nijesu organi ili organizacije države ili lokalne samouprave.

Ukupni depoziti kod Atlas banke, u koju je 5. aprila uveden stečaj, iznose 186,44 miliona eura, od čega je 89,59 miliona garantovanih.

Fond je, takođe, do sredine prošle sedmice isplatio 19,09 miliona deponentima Invest banke Montenegro (IBM), što čini 85,47 odsto ukupne obaveze FZD-a. Novac je isplaćen za 792 deponenta.

– Na rješenja o isključenju za IBM u stečaju imamo četiri tužbe Upravnom sudu. Razlozi navedeni u tužbama su isti kao i za Atlas banku u stečaju, precizirali su iz Fonda.

Stečaj u IBM-u proglašen je 4. januara, a FZD je obavezan da isplati 22,58 miliona eura za 2,73 hiljade deponenata, od čega je 2,34 hiljade građana.

Check Also

ePoslovanje: Šta je to eRačun i zašto nam je potreban

Privredna komora i Asocijacija menadžera Crne Gore organizovale su panel na temu „ePoslovanje: Šta je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *