Izvjestan stečaj u Galenici Crna Gora

Dodajte komentar

Pet mjeseci nakon što je u farmaceutskoj kompaniji Galenika Crna Gora donijeta odluka o prekidu rada, uskoro bi trebalo da bude poznato da li će biti uveden i stečaj. Ovaj zahtjev podnijela je Poreska uprava nakon što je ukinula rješenje o reprogramu poreskog duga koji, prema podacima iz aprila, iznosi 2,5 miliona eura.

Prema riječima v.d. izvršnog direktora Radivoja Bajovića, u momentu prekida proizvodnje u februaru je bilo zaposleno 68 radnika, od kojih 44 nije našlo zaposlenje u drugim firmma.

Uslova za nastavak proizvodnje nema, jer je Galenika Srbija povukla sirovine i materijal, tako da sada čekamo rješenje. Radnici nijesu primili zarade od maja prošle godine kazao je Bajović.

Da razloga za otvaranje stečaja ima smatra i privremeni stečajni upravnik Veselin Perišić koji u izvještaju navodi da godinama nijesu obezbijeđeni prihodi koji bi mogli pokriti rashode, te da nastavak proizvodnje nije moguć.

Račun Galenike je u blokadi pet i po godina na iznos od 6,5 miliona eura. Knjigovodstvena vrijednost imovine je 5,5 miliona eura, dok obaveze prema dobavljačima iznose devet miliona eura kazao je Perišić. Prema podacima sa zvaničnog sajta, ova kompanija ima 13 apoteka u Crnoj Gori, od kojih su neke, prije tri godine, bile predmet izvršenja zbog duga za kredit od 2,25 miliona eura. Država je tada tužila Heta asset resolution i Galeniku uz tvrdnju da izvršitelj nije smio da pokrene izvršenje na imovini na kojoj država ima četvrtinu vlasništva, ali je spor izgubljen. Osnivački ulog države čine 4,25 miliona dolara vrijedni magacini za razne namjene, zemljište, saobraćajnice, instalacije, oprema, mašine, te vrijednost građevinskih objekata i opreme u apotekama u Podgorici i na Primorju. Preostalih 75 odsto vlasništva u rukama je Galenike AD iz Beograda, prenosi Pobjeda.

U presudi koju je prvo potvrdio Apelacioni, a onda i Vrhovni sud, stoji da je Galenika ovlašćena da samostalno zaključuje pravne poslove i odgovara za svoje obaveze svojom imovinom, dok osnivači snose rizik za poslovanje društva do visine osnivačkog uloga.

Rješenjem javnog izvršitelja Alekandra Boškovića određeno je izvršenje na osnovu Ugovora o hipoteci na ime glavnog duga u iznosu od 2,25 miliona eura, na ime troškova postupka 1,5 hiljada, dok je za nagradu izvršitelju opredijeljeno deset hiljada eura. Kako je Galenika prije jedanaest godina uzela kredit kod Hypo Alpe Adria banke koji nije vratila, banka je ovo potraživanje ustupila kompaniji Hypo Alpe Adria Development čiji je pravni nasljednik Heta asset resolution, koja je pokrenula postupak izvršenja.

Odluku o uvođenju stečaja u kompaniju Galenika Crna Gora stečajni sudija Blažo Jovanić trebalo bi da donese tokom iduće nedjelje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *